JAF Trio: JAF Trio

723
lukukertaa
ARTWORK BY MAIJA LASSILA ; DESIGN BY MATTI NIVES.

2020 We Jazz Records WJCD25

1.Ninth row of the fifth floor (Bülow)
2.Masterpiece (Bülow)
3.Something new (Bülow)
4.Nostalgia (Bülow)
5.Dark sparkle (Sauros)
6.Shades of tomorrow (Tuuri)
7.Det er dig (Bülow)

Adele Sauros (sax), Joonas Tuuri (bass), Frederik von Bülow (drums).

Produced by JAF Trio & Matti Nives
Recorded & mixed by Kaj Mäki-Ullakko at Kallio-Kuninkala
Mastered by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering

Arvio: 3 tähteä

 

Etuniminimetty trio koostuu erinomaisista nuorista muusikoista, joista ahkerat suomalaiset ovat viime vuosina tulleet kotimaisen jazzyleisön hyviksi tutuiksi, saksofonisti Adele Sauros etenkin yhtyeiden Katu Kaiku ja Superposition kautta, basisti Joonas Tuuri mm. Bowman Trion myötä. Meille vähiten tuttu on luonnollisesti tanskalainen rumpali Frederik von Bülow, mutta nytpähän on tilaisuus tutustua. Jossain mielessä JAF onkin ainakin näin ensimmäisellä levyllään rumpalin yhtye, sillä sävellyksistä viisi on von Bülowin, kun suomalaisilta on kummaltakin mukana vain yksi kappale.

Ja sävellyksissä taitaakin olla yhtyeen ainoa ongelma. Siinä missä Sauros osaa maalailla nyansseilla ja komppikaksikon rytmitykset elävät upeasti, itse sävellysten luuranko on liian usein palikkamaista ja toisteista. Jostain syystä JAF haluaa iskeä teemansa lekalla kuulijan päähän. Tästä vain esimerkkinä (samaa vikaa on kuultavissa lähes kauttaaltaan) soi von Bülowin Masterpiece, jonka toistelut eivät jaksa sykähdyttää pitkän päälle. Heti perään huomaan vähän ärsyyntyväni Something newn muutaman sävelen saksofonitöräyttelystä (Saurosta ei voi moittia, näin sen säveltäjä on ideoinut), kun myöhemmin näppärää foniteemaakin väläytellään, ja etenkin kun basson ja rumpujen osalta biisi olisi ollut kauttaaltaan timantti.

Onneksi levyllä on vapaampia taipaleita, joilla trio elää biisirakenteen täsmäkahleita vailla. Silloin JAF osoittaa sittenkin osaavansa lentää. Albumin kokonaisvaikutelma jää kuitenkin ristiriitaiseksi: erinomainen yhtyesoitto ei pysty täysin kuittaamaan sävellyskynän tylsyyttä.