DANTCHEV: DOMAIN: Say it

1390
lukukertaa
Photo: Maarit Kytöharju ; Mountain photo: Maya Karkalicheva ; Design: Anna Dantchev & Raylab.

2020 Glomama Music

1.My love
2.Oh male
3.Say
4.Boy oh boy
5.What did the mother say?
6.My happy song
7.Lady’s mile
8.Come and see
9.Molitva na baba
10.The leaves

Compositions, lyrics and arrangements A. Dantchev.
Arrangements DANTCHEV: DOMAIN (1-2, 4-7, 10).
Arrangement A. Dantchev & J. Luís (8).

Anna Dantchev (vocals, tupan-drum), Erno Haukkala (trombone, sousaphone), Kenneth Ojutkangas (tuba, guitar), Antti-Pekka Rissanen (drums), João Luís (percussion, vibraphone).

Recording, mixing: Mikka Raita
Recorded: Studio Kekkonen and Kallio-Kuninkala
Mastering: Svante Forsbäck / Chartmakers

Arvio: 4,5 tähteä

 

Koskapa yhtyeen omassa esittelytekstissä on tiivistetty olennainen, lainataanpa sieltä:

”DANTCHEV: DOMAIN on vahvoja elokuvallisia melodioita ja tiukkoja Bulgarian rytmejä…” ja ”suomalais-bulgarialaisen laulajan ja säveltäjän Anna Dantchevin luotsaama yhtye liikkuu musiikissaan … bulgarialaisen perinnemusiikin, jazzin ja bluesin välimaastossa.”

Tuosta saa jo hyvin suuntaa ja vihiä mikä odottaa. Vaan kalpeaksi jäisi aavistus ilman kuulokuvaa. Vasta levyn pyöräyttämällä voi selvittää miten vahva ja vakuuttava laulaja Anna Dantchev oikeasti on, ja miten komeasti monikansallinen yhtye rytmittelee ja maalailee tunnelmiaan.

Yhtyeellä on näissä puuhissa etunaan vänkä soitinkokoonpano. Kun puhaltimet ovat tuuba (Kenneth Ojutkangas) sekä sousafoni ja vetopasuuna (Erno Haukkala), on tiedossa aina muhevaa ja usein groovehakuista herkkua. Toinen vahva pooli löytyy perkussio-osastolta, jossa elämöivät Antti-Pekka Rissasen rummut, João Luísin lyömät ja Dantchevin tupan-rumpu. Välisoittimia ovat sitten tarpeen mukaan Ojutkankaan kitara ja Luísin vibrafoni.

Vaan kun Dantchev avaa suunsa, ei jää epäselväksi kuka on levyn hallitseva kuningatar. Hänen laulamisensa on levyn mittaan hieno yhdistelmä bulgarialaisia etnotekniikoita, folk-herkkyyttä, jazz-häivähdyksiä ja blues-tunnetta. Tummasävyinen ääni on hyvin väkevä ja ilmaisuvoimainen, tältä laulajalta uskoo jokaisen sanan mukisematta. Samalla selviää miksi yhtyeen kokoonpano on niin ”omituinen”: tämä soittimien ja soittajien yhdistelmä vain sattuu sopimaan täydellisesti Dantchevin soundiin ja tyyliin.

Ryhmän debyyttilevylle säveltäjä-Dantchev on luonut hyvin vaihtelevan ja monimuotoisen kokonaisuuden. Musiikki elää, se svengaa, riehaannuttaa, hypnotisoi tai herkistää, ja vie pieneksi hetkeksi ihan muihin maisemiin. Bulgariallakin on näet nyt äänensä Suomessa, ja vaikuttava ääni onkin.