Ontrei: Hummaani

1300
lukukertaa
Valokuvat & ulkoasu: Timo Väänänen.

2018 ONTREI01

1.Hummaani
2.Santa
3.Turi
4.Sumuakin
5.Sanneltup
6.Humajaa
7.Torp
8.Pilvisiipi

Sävellykset Sauli Heikkilä, Rauno Nieminen & Timo Väänänen.

Sauli Heikkilä (kurkkulaulu), Rauno Nieminen (pyngyr, rumpu), Timo Väänänen (kurkiharppu, pyngyr, perkussiot).

Äänitys (2017), miksaus: Timo Väänänen
Masterointi: Mika Rintala, Verdeaudio, 2018

Arvio: 4,5 tähteä

 

Timo Väänäsen ja Rauno Niemisen Ontrei-duo syntyi kesällä 2010 Venäjän-matkalla. Nimen duo otti Ontrei Maliselta (Andrei Malikin), tapahtuihan kaksikon ensimmäinen yhteismusisointi Malisen kotipaikan eli Vuokkinimen kylän kohdalla.

Ontrei-duo soittaa etenkin muinaisaikaisia näppäiltäviä ja jousella soitettavia lyyrasoittimia, joiden historia ulottuu tuhansien vuosien taa. Suomen ja Karjalan ohella kiinnostavia soittimia on löytynyt mm. Puolasta ja Länsi-Siperiasta.

Hummaani-levyllä Ontrei kohdistaa katseensa kauas itään ja samalla myös kaukaisiin aikoihin. Duo on kutsunut kanssaan studioon improvisoimaan kurkkulaulun taitajan (ja opettajan) Sauli Heikkilän, ja samalla painottaa laajasta soittimistostaan Läsi-Siperialaisia soittimia, pyngyriä ja kurkiharppua.

Siinä missä kurkkulaulun vahvin alue pystytään sijoittamaan Tuvan tasavaltaan ja Mongoliaan, laulutyylin historiallisesta kehityksestä ei tiedetä paljoakaan. Kirjallisia mainintoja alkaa löytyä 1500-luvulta, mutta kuinka paljon vanhemmasta traditiosta oikeasti on kyse, sitä voidaan vain arvailla. Riittääkö, jos soundi maistuu ikiaikaiselta? Minulle riittää, hyväksyn tekniikan linkiksi muinaisiin ihan näin mutupohjalta.

Ontrei-musiikin historiallisen tai kulttuurisen autenttisuuden pohtimiseen ei kannata aikaa tuhlata, kysehän on kuitenkin tässä ajassa elävien ihmisten improvisaatiosta. Paljon kiinnostavampaa on se, millaisen taiteellisen tuloksen kolmikko saa aikaan improvisoimalla, kurkkulaulun ja muinaissoittimien voimin.

Tuo tulos on kiehtova ja voimallinen. Musiikin vuossa voi fantasioida ihmisen kohtaamisia pohjoisen luonnon ja eläinten kanssa. Tummanpuhuva äänimaailma maalailee isoa avointa tilaa, tundraa suoraan sanottuna, jossa ihmisen osa on häviävän pieni. Samalla ne harvat ihmiset saavat voimaa ja energiaa toisistaan, yllyttävät ja yltyvät pitämään ääntä, tekemään itsensä tärkeiksi erämaan keskellä. Ontrein Hummaani on voimauttavaa musiikkia, sen kolme ihmistä on jo pieni kylä, joka tekee itsensä tiettäväksi ja upealla tavalla merkitykselliseksi.