Brandqvist, Emil: Entering the woods

1100
lukukertaa
Cover based on photo by Joona Toivanen ; Artwork by Patrick Hespeler.

2020 Skip Records SKP 9149-2
Emil Brandqvist Trio

1.My new bike
2.Unbreakable
3.From now on
4.Crowded apartment
5.When the light shines through
6.The woods
7.Grand piano
8.Butterflies
9.Hide and seek
10.The clouds are clearing
11.Downhill
12.Raindrops
13.Epilogue

All songs written by Emil Brandqvist, except 2 written by Tuomas A. Turunen.

Emil Brandqvist (drums, percussion, glockenspiel, synths), Tuomas A. Turunen (grand piano, pump organ, celesta, Wurlitzer), Max Thornberg (bass).

+ Lisa Långbacka (accordion)
+ Martin Brandqvist (flute, bass clarinet)
+ Johan Asplund (fluegelhorn)

Produced by Emil Brandqvist and Bernd Skibbe
Photography By [Cover Based On Photo By] – Joona Toivanen (2)
Photography By [Photography Of The Trio By] – Steven Haberland
Recorded & mixed by Åke Linton at Svenska Grammofonstudion, Gothenburg, Sweden, 7 & 10/2019
Mastered 11/2019 by Hans Olsson Brookes at Svenska Grammofonstudion, Gothenburg, Sweden

Arvio: 4,5 tähteä

 

Tuomas A. Turunen on lyyrisen jazzpianon mestari. Tällä levyllä se tarkoittaa pieniä, ehjiä kappalekokonaisuuksia, selkeitä rakenteita ja lähestyttäviä melodioita, kevyesti liihottavia, valloittavia improvisaatioita ynnä kauniisti kimmeltävää, hieman kaikuista pianosoundia. Turunen julkaisi loistavan soolopianolevyn Ornaments of time vuonna 2018, mutta tämä rumpali Emil Brandqvistin nimissä kulkeva pianotrio saattaa olla se levein väylä eurooppalaisen jazzin huipulle. Paljolti Turusen tyylin ansiota lienee, että trio kelpuutetaan jazzklubien ja -festareiden ohella usein esiintymään myös klassisen musiikin tapahtumiin.

Trion nimen perusteluksi riittää se, että Brandqvist on aina ollut yhtyeen pääsäveltäjä. Tällä levyllä Turunen avustaa työssä yhden kappaleen verran. Yhtyeen sovitustyössä kaikki kappaleet rakentuvat joka tapauksessa basisti Max Thornbergin myötä kolmen muusikon näköisiksi. Ja tällä kertaa osittain useammankin, sillä levyllä vierailevat lyhyesti Lisa Långbackan harmonikka, Martin Brandqvistin huilu ja bassoklarinetti sekä Johan Asplundin flyygelitorvi.

Perustrion soundissa keveys ja jäntevyys yhdistyvät. Emil Brandqvist Trio uskoo aina vankkumatta melodioihinsa, luomansa tunnelman vaikutukseen. Syrjäpoluille ei haluta harhautua, joten teosten mitat ovat hyvin maltillisia. Eheys on jokaisen kappaleen keskeinen lähtökohta, ja näin koko albumin vaikutelma on levollinen. Tämä ei tarkoita etteikö vaihtelua soitteiden välillä olisi kyllin, laitamilla tavattoman kauniit hiturit ja kevyesti leikittelevät svengikappaleet soivat yhtä lailla valloittavina, ja myös siinä välissä kaikki on hyvin. Turusen pianismi nostaa tämän hienon trion maailmanluokkaan (kuunnelkaapa vaikka Turusen käsivällistä lehtikultausta Raindrops-kappaleessa!), ja melodisen lähestyttävyytensä ansiosta sillä on myös erinomaiset edellytykset menestyä kovasti kilpailluilla pianotriomarkkinoilla.