Bull in a China Shop Quartet: Arcaics II

1161
lukukertaa
Cover image by Jo Fell ; Layout & graphic design by Simon H. Fell.

2020 Bruce’s Fingers BF 144

1.Ancient tongues
2.The watch men
3.Rivers underground
4.Rust & sand
5.Tar & feathers

All music composed by Tomi Pekkola.

Sirkku Mantere (violin), Tomi Pekkola (guitar), Johannes Raikas (double bass), Samir Geper (drums & percussion).

Recorded 6/2019 at Magnus Enckell Studios, Hamina, Finland by Tomi Pekkola
Edited, mixed & produced by Simon H. Fell

Arvio: 4 tähteä

 

Kitaristi Tomi Pekkolan Haminasta käsin liidaama Bull in a China Shop Quartet jatkaa vuonna 2017 aloittamaansa Arcaics-levysarjaa. Kakkososa liitelee edeltäjänsä korkealla tasolla nykymusiikkia ja improvisaatiota yhdistellen. Jatkossa ryhmä on uuden edessä, sillä vuosi 2019 toi yhtyeelle suuren menetyksen rumpali Samir Geperin kuoleman myötä. Levy on luonnollisesti Geperille omistettu, ja kahden levyn sarjaa voi kuunnella tätä taustaa vasten olevaisuuksia ja ikuisuuksia mietiskellen.

Erityisen hyvin ikuisuuksien pohdiskeluun sopii pitkä River underground -teos, jonka himmeät valaistukset ja pidätellyt harmoniat luovat vaikuttavaa odotuksen musiikkia. Sirkku Mantereen viulu soi tässä teoksessa ja usein muuallakin suurta melankoliaa, ja muutenkin levy on äänimaailmaltaan tummasävyinen. Arkaaisuuden sijasta Arcaics II -levyn kokonaisvaikutelma on kuitenkin ”nykytaidemusiikkia rytmillä”. Pekkolan luoma fuusio toimii jälleen erinomaisesti, jännite kestää koko levyn mitan.

Kahden taitavan jousisoittajan, Mantereen ja kontrabasisti Johannes Raikkaan, sekä Pekkolan melko kuivasoundiseksi säädellyn sähkökitaran yhteistyö luo ainutlaatuista yhtyesoundia. Samir Geper jää elämään yhtyeen rytmittelyissä, säännöllisen pulssin ja vapaampien rytmisten virtausten vinhassa vuorottelussa.