Salo, Matti: One day travels

1354
lukukertaa
Photos by Johanna Hjorth ; Design by Matti Salo ; Layout by Tapio Laitinen at Luova Records.

2020 Luova Records LUOVA0080
Matti Salo Trio: One day travels

1.Allora
2.Pentaloop Island
3.Version in one
4.VI
5.Song for Luna
6.La prossima volta

All songs composed by Matti Salo, arranged by Salo/Kanervo/Laihonen.

Matti Salo (guitar), Juho Kanervo (electric and double bass), Simo Laihonen (drums).

Recorded live 2/2019 at Iso-Kyynärö
Recorded and mixed by Matti Salo
Mastered by Jarno Alho at Alho Audio Mastering

Arvio: 4 tähteä

Otetaan Saimaa-basisti Juho Kanervo (Saimaa on vain yksi kymmenistä mahdollisista referensseistä, sellistikin on hän muissa yhteyksissä), otetaan muiden muassa Black Motor – ja Sound & Fury -yhtyeiden rumpali Simo Laihonen, ja… ja laitetaankin ottajan paikalle kitaristi Matti Salo, Rovaniemeltä Tampereelle kotiutunut muusikko.

Salo on nähnyt maailmaa muuallakin kuin tuolla välillä, ja esimerkiksi Pohjois-Italia ja sen lähialueet Välimerellä ovat jättäneet jälkensä tälle triolevyllekin.

Etnojazziksi asti ei sentään mennä, eli vaikutteet ovat suodattuneet taiteellisen prosessin läpi, ja asettuneet Iso-Kyynärössä improvisointia rakastavan kolmikon käsittelyssä ja sovittelussa nyt kuultavaan muotoon.

Trio kiinnittää paljon huomiota sointiin, joka muovautuu kappaleen hengen mukaiseksi instrumenttivariaatioilla. Salo vaihtelee kitaroita ja efektejä, käyttää esimerkiksi kaikua tavan jazzkitaristia huomattavasti enemmän, ja silavoi moneen otteeseen sointia maltillisella säröllä. Kanervo käyttää sekä nauhatonta sähköbassoa että kontraa, johon oman mausteensa tuo vielä runsas jousisoitto. Laihonen viimeistelee yhtyeen hengen kun rumpusettiin löytyy malleteilla ja paljain käsinkin pehmoista tatsia.

Levyn kappaleista vanhin on Song for Luna, joka syntyi Salon asuessa Triestessä vuonna 2012. Luna oli saman talon sekarotuinen koira, jolla oli tapana osallistua Salon treenisessioihin laulamalla oven takana. Muut kappaleista ovat lähivuosilta. Kesällä 2018 Salo teki kiertueen Kroatiassa ja Italiassa, ja soitteli siellä joitakin levyn teemoista vapaan improvisaation lomassa. Kappaleiden tunnelmat ja siten lopulta tämän matkalaululevyn henki alkoi hahmottua.

”Matti Salo Trio plays ballads” menisi sekin levyn nimestä. Hitaista osa pysyy sellaisina koko mitan, osassa käydään maltillisessa groovessa, mutta rauhoitutaan sitten taas. Ainoastaan Pentaloop Island on ravakampaa menoa koko matkaltaan.

Tässä ei ole mitään vikaa, sillä yhtyeen kemia on sitä tasoa, että hitaus ei ole häpeä. Sointi henkii kyllä rauhaa, mutta samalla soitteissa on vinkeästi vaihtelua ja aina hyvä jännite.

Malliksi kannattaa kuunnella vaikkapa La prossima voltan upeata balladikerrontaa, pehmeätä ja lempeätä. Salon kitarasoundi on aivan ihana, siinä on aavistus säröä, ripaus kaikua, paljon elämänmakua. Tai kappale nimeltä VI, joka on kaikessa pelkistyneisyydessään ehta mestariteos. Jousella soitettu kontrabasso hoitaa alkuteeman, sinisävyisestä herkkyydestä kasvatellaan pikkuhiljaa, vähän jo räväytelläänkin ennen paluuta todella syviin vesiin.

Yksi vika levyssä on: se on turhan lyhyt. Ei muuta kuin uudestaan pyörimään!