Turku Jazz Festival täyttää kaupungin musiikilla koko loppuviikon ajan!

715
lukukertaa

Torstaina 5.3. pyörähtää käyntiin toden teolla Suomen toiseksi vanhin jazztapahtuma, Turku Jazz Festival. Avajaiskonsertissa Bar Ö:ssä nautitaan Ville Herralan hypnoottisesta soolobassokonsertista sekä kuullaan miten jazzlisko Fredator svengaa yhdessä saksofonisti Max Zengerin kanssa. Viikonlopun pääkonsertit Logomossa on loppuunmyyty!

Turku Jazz Festival otti varaslähdön tapahtumaviikkoon jo keskiviikkona festivaalin taiteellisen johtajan, Jussi Fredrikssonin, soolopianokonsertilla Jazz City Turun uudella toimistolla Forum Korttelissa. Torstaina jazz liekehtii varsinaisessa avajaiskonsertissa Bar Ö:ssä klo 19. Kahden konsertin illassa kuullaan tuoretta turkulaislähtöistä jazzia.

Illan avaa sooloalbuminsa julkaisua juhliva basisti Ville Herrala. Monipuolinen Herrala on yksi maamme työllistetyimmistä jazzbasisteista. Pu: -nimeä kantavalla uunituoreella levyllä bassotaituri loihtii kiehtovia äänimaailmoja ja tutkii uusia tapoja hyödyntää kontrabassoa sooloinstrumenttina. Bar Ö:ssä luvassa on vahvoja tunnelmia ja heittäytymistä improvisaation maailmaan. Ville Herralan taitoihin ovat vuosien varrella luottaneet monen tyylilajin kotimaiset ja kansainväliset huippunimet, kuten Jukka Perko, Otto Donner, Karita Mattila, Jerry Bergonzi, Benny Golson ja UMO Helsinki Jazz Orchestra.

Toisena esiintyjänä lavalle nousee upouusi Freezer-yhtye. Mystinen rumpali, jazzliskoFredator heräsi horroksestaan risteyttääkseen polkunsa saksofonistivelho Max Zengerinkanssa, ja kokoonpanossa kirsikkana kakun päällä musisoi kosketinsoiton virtuoosi Mikael Myrskog. Freezerin musiikki on sievistelemätöntä jazzia täynnä rouheita soundeja ja jäätävää svengiä.

Torstaina 5.3. myöhäisiltaa vietetään mestaripianisti Riitta Paakin johdolla. Jazzliiton arvostetulla Yrjö-palkinnolla viime syksynä palkittu jazzmusiikin tohtori avaa musiikin saloja Turun konservatorion opiskelijoille festivaaliviikon ajan. Torstai-iltana päästään nauttimaan Riitan ja oppilaiden työn hedelmistä ilmaiskonsertissa klo 22 Tiirikkalassa, jossa ilta jatkuu konsertin jälkeen rennosti jamien merkeissä.

Viikonlopun festivaalipäivät Logomon Teatrossa on myyty loppuun! Odotetuimpia tähtivieraita ovat maailman parhaisiin basisteihin lukeutuva Richard Bona sekä karismaattinen ruotsalaispasunisti Nils Landgren. Positiivisella energiallaan hurmaava Bona esiintyy Teatro-salissa perjantai-iltana virtuoosisen kuubalaiskaksikon, pianistiAlfredo Rodriguezin ja perkussionisti Pedrito Martinezin kanssa. Landgren taas nousee lavalle lauantai-iltana teemalla Smooth ’n’ Funky yhdessä Turku Jazz Orchestran kanssa. Lisäksi festarilavalla kuullaan mm. Johanna Förstin, Elifantreen ja Hanna Paulsberg Conceptin säveliä sekä vahva edustus turkulaista länsirannikon soundia. Jussi Fredriksson juhlii näyttävästi yllätysvalintaansa Turku Jazzin vuoden artistiksi.

Turku Jazz Festival päättyy sunnuntaina 8.3. herkutellen Tiirikkalan täpötäydellä jazzbrunssilla, jonne pariisilaista bistrotunnelmaa tuo huippumuusikoista koostuva L’Alliance Takalo vibrafonisti Arttu Takalon johdolla.