Lassy, Timo: Timo Lassy Big Brass

1110
lukukertaa
Cover photos by Maarit Kytöharju ; Artwork by Teresa Köberle & Götz Bühler.

2019 Diamond D Ltd/Membran 234509

1.Grande opening (Valtteri Pöyhönen)
2.Undecided (Timo Lassy)
3.Waltz unsolved (Lassy)
4.Universal four (Teppo Mäkynen)
5.Bass intro (Antti Lötjönen)
6.African rumble (Lassy & Mäkynen)
7.Band introduction
8.Teddy the sweeper (Lassy)
9.Sweet spot (Lassy & Mäkynen)
10.Northern express (CD bonus track) (Lassy & Pöyhönen)

Timo Lassy Band: Timo Lassy (tenor sax), Giorgos Kontrafouris (piano, Wurlitzer), Antti Lötjönen (double bass), Teppo Mäkynen (drums), Abdissa Assefa (percussion).
Ricky-Tick Big Band Brass, conducted & arranged by Valtteri Laurell Pöyhönen. Trumpets:  Jukka Eskola (solo track 2), Kalevi Louhivuori (solo track 6), Mikko Karjalainen (solo track 3). Trombones: Heikki Tuhkanen, Jay Kortehisto, Aaro Huopainen (solo track 2), Juho Viljanen (bass trombone, tuba).

Recorded live 3/2018 at Savoy Theatre, Helsinki, Finland, by Juho Luukkainen
Mixed by Abdissa Assefa at Ambience Studios
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

Arvio: 4,5 tähteä

 

Helsingin Savoy-teatteri 3. ja 4. maaliskuuta 2018. Lavalla loistava Timo Lassy Band sekä Valtteri Pöyhösen johtamana ja sovittamana Ricky-Tick Big Bandin trumpetti- ja pasuunasektiot, nyt nimellä Ricky-Tick Big Band Brass. Ilmassa on suuren jazztapauksen tuntua.

Ja hyvältä maistuu näin parin vuoden jälkeenkin.

Illan ensimmäinen kappale on johdanto ja Big Brassin esittely, rauhallista Pöyhösen ellingtoniaanista orkesterimusiikkia. Kakkosessa Lassy astuu kehiin, ja ehtii jo kiehuttaa kunnolla, ja samalle tasolle nousee trumpetisti Jukka Eskolan upea, monivaiheinen soolo. Teos liikkuu rauhallisen ja kiihkeän välillä tarkoin säädeltynä, rakentuu upea yli 13-minuuttinen kokonaisuus. Sen jälkeen konsertti kulkee muutaman tovin suhteellisen hillittynä, mutta spirituaalisissa ulottuvuuksissa leijuvan Universal fourin ja Antti Lötjösen bassojohdannon jälkeen alkaa keittää. Lassy-klassikoihin kuuluva African rumble aukaise padot, ja Abdissa Assefan congien piiskaamana svengi alkaa kipunoida.

Loppu onkin sitten jo rytmihurmosta: Teddy the sweeper ja Sweet spot ovat kuuminta mahdollista Timo Lassya, eikä CD-bonuksena soiva Northern express suinkaan latista tunnelmaa.

Kokonaisuus on hyvin harkittu ja taiten rakennettu: rikastavia elementtejä ovat Pöyhösen brassiosaston oma sisääntulo, sen riveistä Lassyn kirittäjiksi marssivat loistokkaat trumpettisolistit ja Lassyn pienen yhtyeen nousu esille omana entiteettinään. Ja mikä tärkeintä: Pöyhösen sovitteissa Lassyn pienyhtyemusiikki kasvaa muhevaksi suuremman kokoonpanon svengijuhlaksi. Kruununa on sitten Lassyn oma fonityö, jonka parhaat kvaliteetit nousevat loistamaan isolla liekillä: kuumimmillaan saksofonisti on kuin afroamerikkalainen saarnaaja, jonka päällimmäinen tehtävä on yllyttää seurakunta hurmokseen. Savoyssa on ollut hurja meno päällä!