Gagliardi, Gianni: BIKRAM

923
lukukertaa
Cover photography by Carl Johan Johansson.

2019 AMP Music & Records AT045

1.Bikram
2.Nocturne desvelo
3.Along came Betty
4.Morena
5.El buitre
6.La torre do bable
7.COB
8.Los otolitos

All compositions by Gianni Gagliardi, except 7 by Benny Golson.

Gianni Gagliardi (tenor saxophone), Chris Cheek (baritone and tenor saxophones), Tuomo Uusitalo (piano), Marty Kenney (bass), Jesse Simpson (drums).

Produced by Gianni Gagliardi
Recorded at Studio 42 Brooklyn, NY in 2018
Mixed and mastered by Marc Palet

Arvio: 4,5 tähteä

 

Jazz on syntynyt Amerikan Yhdysvaltain sulatusuunissa, joten genreen rakastuneilla on väkisinkin erityinen suhde maahan ja sen kulttuuriin. Suomalaisittain mielenkiintoinen aspekti on tietysti omien muusikoittemme linkittyminen jazzin emämaahan. Monet ovat käyneet Yhdysvalloissa opiskelemassa, ja jotkut ovat asettuneet maahan pysyvämminkin. Pianisti Tuomo Uusitalo kuuluu tuoreimpiin amerikkalaistuneihin: viime vuosina Uusitaloon on saattanut törmätä New Yorkin klubeilla joko oman trionsa keulilla tai monituisten, hyvinkin sekalaisten kokoonpanojen riveissä.

Saksofonisti Gianni Gagliardin johtaman kvintetin tunnetuin muusikko ei ole Uusitalo, vaan saksofonisti Chris Cheek, jonka aiempia yhtyekumppaneita ovat olleet mm. Paul Motian, Charlie Haden, Bill Frisell, Seamus Blake, Kurt Rosenwinkel, Ethan Iverson ja Brad Mehldau. Aivan hurjia nimiä siis, mutta tämä levy ei häpeä laatunsa puolesta edes tuossa joukossa. Gagliardin kvintetti on aivan erinomainen koostumukseltaan, irtonaisuus ja impulsiivisuus määrittävät yhtyesvengiä, fonistikaksikko Gagliardi ja Cheek ovat solisteina upeasti tasavahvoja, ja Uusitalon saavutusten listalla albumi on jälleen yksi komea etappi.

Gagliardin tarina on samalla kertomus niistä globalisaation hyvistä puolista. Nimi on italialainen, mutta Gagliardi on syntynyt Barcelonassa, muutti 16-vuotiaana opiskelemaan Hollantiin, myöhemmin Ranskaan ja lopulta Bostonin Berklee Collegeen. Brooklyniin saksofonisti on sitten asettunut, mutta pitää toki tiivistä yhteyttä vanhalle mantereelle, ja erityisesti sinne Barcelonaan.

Teema-albumiksikin levyn voi laskea, sillä Gagliardin sävellysten lähtökohtana on hindulainen bikram-käsite, joka liippaa läheltä semmoisia asioita kuin sankaruus, rohkeus ja urheus. Gagliardin mukaan bikram on samalla jatkuvaa oman paikan etsimistä ja omien unelmien toteuttamista liki hinnalla millä hyvänsä. Albumi todistaa, että hienosti on Gagliardi paikkansa New Yorkista löytänyt, ja Uusitalo myös!