KAMA Kollektiv: Koti

788
lukukertaa
Artwork & photographs by Rosemarie Swingle ; Graphic design, layout & logo by Daan Nugter.

2019 Kirsi-Marja Harju KZH001

1.Korpi
2.When I feel like the breeze
3.KOTI
4.Bloemendaal
5.Forever bright
6.I belong to water
7.On luvattu sadetta
8.Turvapaikka
9.Dragonfly

All music & lyrics written by Kirsi-Marja Harju, except for 2, which is written by Jonathan Nagel. All arrangements by KAMA Kollektiv.

Kirsi-Marja ”Kiki” Harju (trumpet, voice, mbira), Aurora Hentunen (piano, voice), Jonathan Nagel (double bass, voice), Yoad Korach (drums, voice).

Produced by Kirsi-Marja Harju
Recorded 10/2018 in Fattoria Musica in Osnabrück, Germany
Engineered & mixed by Steffen Lütke
Mastered by Eetu Seppälä

Arvio: 3,5 tähteä

 

KAMA Kollektivin ovat rakentaneet neljä Hollantiin asettunutta muusikkoa, Kaksi heistä Suomesta, yksi Saksasta ja yksi Israelista. Trumpetisti ja laulaja Kirsi-Marja Harju on säveltänyt yhtä lukuun ottamatta kaikki kappaleet, ja sanoittanutkin (pari instrumentaaliakin kyllä siellä välissä). Harjun visiota siis ehkä toteutetaan, mutta myös kollektiivisuden korostaminen yhtyeen nimessä on perusteltua. On selvästi sisäistetty yhteinen strategia, nelikko luo yhdessä omaperäisen musiikillisen maailman.

Tuo maailma on lyyrinen luonnoltaan. Harjun herkkä tulkinta ohjaa jazzista laulelman suuntaan, ja trumpetti puhuu samaa kieltä. Soundi on pehmeä, linjat levollisia ja laulavia. Hentusen mietteliäs piano on paras mahdollinen pari Harjun työlle. Nagel ja Korach pitävät rytmimaailman eläväisenä, mutta malttavat jättää tarvittavan tilan laululle ja sen sanomalle.

Levy on kaksikielinen, ja jotenkin tuo suomenkielinen osuus maistuu laulun osalta vakuuttavammalta, sisäistetymmältä. On luvattu sadetta -kappaleessa Harju ottaa riskin: laulu menee osan aikaa korkealta jonkinlaisena hauraana kuiskauksena, mutta kokeilu kääntyy voitoksi, niin hykerryttävästi Harju venyttää ja vanuttaa sanoja, ja saa silti tekstin pysymään kasassa.

Levy on sekä yhtenäinen että vaihteleva, ja sehän on optimaalisen hyvä yhdistelmä. Kuin muusikoiden monipuolisuuden osoitukseksi matka päättyy Dragonflyn komeaan kuorolauluun.