Bowman Trio: Persistence

880
lukukertaa
Photos by Juho Luukkainen; Illustrations by Vera Lönnqvist ; Design by Matti Nives.

2019 We Jazz Records WJCD17

1.Willows intro
2.Persistence
3.Badwater
4.Mä en jaksa
5.Willows outro
6.The chase
7.My horse
8.MacElliot
9.Sista sommardagen

Composed by Sami Nummela, except 6 composed by Tomi Nikku
Produced by Matti Nives & Bowman Trio
Recorded, mixed and mastered by Juho Luukkainen

Tomi Nikku (trumpet), Joonas Tuuri (bass), Sami Nummela (drums).

Arvio: 3 tähteä

 

Persistence. Tulkintoja pysyvyys, sinnikkyys, peräänantamattomuus, noin esimerkiksi. Bowman Trion toisella albumilla teemoja jaksetaan toistella todella sinnikkäästi, siitäkö sitten nimi?

Sävellykset ovat rumpali Sami Nummelan, mutta Tomi Nikun trumpetin työnä on olla teemojen tulkki. Nimikappale ja Badwater jäävät telineisiin, samoin My horse ja MacElliot. Näissä muutama hieman vapaampi purskahdus, joko Nikun improamana tai basisti Joonas Tuurin irrottamana, valaisee aikansa maisemaa, mutta yleisilme on kahlittu ja strukturoitu, ylisimppelit teemat eivät tahdo kestää ainakaan toistuvaa kuuntelua. Omalla vapaalla työllään Nummela ei pysty tätä ilmettä muuksi muuttamaan, niin hallitseva on trumpetin vetovastuu.

Trumpetin teematoisto kehystää myös Mä en jaksa -biisin tapahtumia, mutta välillä sekä Nikku että Tuuri irtoavat nautittaviin sooloihin. Kevyesti ilakoiva The chase on lopulta Nikun rennoin ja retein solistinen veto levyllä.

Parhaiten Bowman Trion yksinkertaistaminen ja pelkistäminen käy viimeisen kappaleen eli sen vihoviimeisen kesäpäivän tunnelmaan. Sävellys tavoittaa sen hetken kun jokin on loppumassa, rauha on laskeutunut maahan, ja uutta alkaa jo varovasti odottaa. Myös Nikun ja Tuurin hienot soolot asettuvat samaan tunnelmaan, ja silti ne ovat myös ylväästi vapaita lintuja.

Bowman Trio on hienojen muusikoiden yhtye, mutta tällä kertaa se on tullut annostelleeksi levylleen liikaa sitä itseään. Sinnikkyyttä.