Kuuden naisen superyhtye Artemis tulossa Savoy-teatteriin lokakuussa

772
lukukertaa

Kanadasta, Yhdysvalloista, Japanista ja Israelista kotoisin olevista huippusoittajista koostuva jazzyhtye julkaisee debyyttialbuminsa legendaarisella Blue Note -levymerkillä myöhemmin tänä vuonna. Savoy-teatterin konsertin liput tulevat myyntiin torstaina 27.2.

Pianisti Renee Rosnesin johtama monikansallinen jazzin superyhtye Artemis esiintyy Savoy-teatterissa 22. lokakuuta 2020. Edelleen jazzin saralla harvinaislaatuisessa kokonaan naispuolisista muusikoista koostuvassa kokoonpanossa Rosnesin kanssa soittavat klarinetisti ja sopraanosaksofonisti Anat Cohen, trumpetisti Ingrid Jensen, tenorisaksofonisti Nicole Glover, basisti Noriko Ueda sekä rumpali Allison Miller. Konsertin liput tulevat myyntiin torstaina 27.2. klo 12.00, jolloin saatavilla on myös rajoitettu määrä erikoishintaisia early bird -lippuja.

Artemis on yksi tämän hetken puhutuimmista jazzin superyhtyeistä, ja odotukset bändin Blue Notella tänä vuonna julkaistavaa debyyttialbumia kohtaan kasvavat kasvamistaan. Monikansallinen ja ikärakenteeltaan heterogeeninen orkesteri perustettiin alun perin vuonna 2017 vain muutamaa konserttia varten, mutta jo parin esiintymisten jälkeen kävi selväksi, että tahoillaan kiireisten muusikoiden sivuprojektiksi kootussa kokoonpanossa oli jotain erityistä, jopa maagista. Varsinaisen läpimurtonsa Artemis teki vuoden 2018 Newport Jazz Festivalilla, jossa myös jazzin historian merkittävimmän levy-yhtiön Blue Noten toimitusjohtaja Don Was kuuli yhtyettä ja oli siltä istumalta myyty.

“Olin yksi niistä tuhansista Newportin jazzfestivaalin kävijöistä, joiden tajunnan Artemis räjäytti sinä aurinkoisena elokuun iltapäivänä. Vaikka jokainen bändin jäsenistä on jazzin titaani omillaan, Artemis kuuluu niiden harvojen yhtyeiden joukkoon, jotka ovat enemmän kuin briljanttien osiensa summa”, Was hehkutti kokoonpanoa.

Kuuntele Artemiksen Newport Jazz Festival -esiintyminen NPR:n tallenteena.

Orkesterin perustaja ja kantava voima on kanadalaissyntyinen pianisti Renee Rosnes, joka on jo 1980-luvulla käynnistyneen uransa aikana julkaissut lähes parikymmentä albumia omalla nimellään sekä soittanut Joe Hendersonin, Wayne Shorterin kaltaisten jättiläisten yhtyeissä. Artemiksen rytmisektion täydentävät japanilaissyntyinen basisti Noriko Ueda sekä yhdysvaltalainen rumpali Allison Miller, molemmat omia yhtyeitään tahoillaan johtavia artisteja, joiden historiasta löytyy yhteistyötä niin Grady Taten kuin Dr. Lonnie Smithin kanssa.

Artemiksen puhallinsektion muodostavat trumpetisti Ingrid Jensen, tenorisaksofonisti Nicole Glover sekä klarinetisti ja sopraanosaksofonisti Anat Cohen. Israelilaissyntyinen Cohen on aikamme merkittävimpiä klarinetisteja, ja mm. voittanut Downbeat-lehden vuoden klarinetisti -äänestyksen seitsemänä perättäisenä vuonna. Tenorisaksofonisti Nicole Glover on nouseva tähti, jonka soittoa on jännittävyydessään ja sähäkkyydessään verrattu Star Wars -elokuvien valosapelimittelöihin, ja joka tunnetaan mm. yhteistyöstään Esperanza Spaldingin kanssa. Kanadalainen Ingrid Jensen on jo vuosien ajan kuulunut maailman arvostetuimpien trumpetistien joukkoon. Huippupedagoginakin tunnettu Jensen on mm. soittanut aikamme edistyksellisimmistä jazzorkestereissa, kuten Maria Schneiderin, Darcy James Arguen sekä sisarensa Christine Jensenin big bandeissa.

Artemiksella on takanaan liuta hienoja esiintymisiä merkittävillä estradeilla, kuten Carnegie Hall (New York), Adrienne Arsht Center for the Performing Arts (Miami) ja Ferring Jazz Bistro (St. Louis), ja vuonna 2020 yhtye nähdään Savoy-teatterin lisäksi konsertoimassa mm. sellaisissa korkean profiilin konserttisaleissa ja keikkapaikoissa kuin SFJAZZ Center (San Fransisco), Chicago Symphony Center’s Orchestra Hall ja The John F. Kennedy Center for the Performing Arts (Washington D.C).

Their set played like an expertly crafted mixtape, moving from a knotty version of Thelonious Monk’s “Brilliant Corners” to a surprisingly dramatic arrangement of the Beatles’ “Fool on the Hill.”
– Rolling Stone Magazine

Rosnes and company produce glorious, soulful and deep modern jazz that is firmly rooted in the tradition while showcasing a truly inspired original voice.
– The Times Colonist

Savoy Jazz: Artemis
To 22.10.2020 klo 19
Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, Helsinki
Liput tulevat myyntiin 27.2. klo 12.00 Lippu.fi-myyntipisteissä
Early bird -liput 37 € (saatavilla rajallinen määrä)
Liput 87/67/47/27 €

Artemis
Renee Rosnes, piano / Anat Cohen, klarinetti & sopraanosaksofoni / Ingrid Jensen, trumpetti / Nicole Glover, tenorisaksofoni / Noriko Ueda, basso / Allison Miller, rummut

artemisband.com
facebook.com/artemisjazzband
instagram.com/artemisjazz