Iivanainen, Mikko: A river runs through it

1204
lukukertaa
Photographs by Ulla Nikula ; Cover ceramics by Tove Slotte ; Cover design by Mats Vuorenjuuri.

2020 Iivana Records IIVRE001

1.Morning song
2.A river runs through it
3.Swan couple
4.Blessings
5.Sunset glow
6.Otter’s dinner
7.Fox family
8.A nest by the path

Mikko Iivanainen (acoustic and electric guitars).

Composed and produced by Mikko Iivanainen
Recorded, mixed and mastered by Markku Veijonsuo October & November 2019 at Varistoteles Studios

Arvio: 4 tähteä

 

Kitaran huiluäänet määrittävät levykokonaisuuden alkutaivalta. Ne ovat kuin puoliääniä, aavistus jostakin, kuiskauksia. Kun Iivanainen irtautuu huiluäänistä, hän ei irtaudu niiden hengestä, vaan soitto etenee jatkossakin rauhallisesti, pehmeästi, tyynnytellen.

Melodiat eivät tunge heti tykö, vaan avautuvat hiljalleen. Levy vaatii täydellisen keskittymisen, mikään muu ole sen arvoista. On antauduttava ja annettava aikaa. Samalla kokonaisuus kasvaa joka kuuntelulla, ja tuntuu ettei musiikkiin pääse kyllästymään ollenkaan. Joskus harvoin tulee vastaan levy, jonka voi vain antaa soida koko päivän, ja tämä on juuri sellainen albumi.

Oikean tunnelman musiikki toki vaatii. Ilakointiin ja riehumiseen on ihan toiset jutut, Iivanaisen musiikki puhuttelee silloin kun on tarve sukeltaa syvälle, pohdiskella rauhassa, ehkä terapoidakin.

Akustisesta sähköiseen, mies ja kitara, genrevapaasti rauhassa kehitellen. Niinpä Fox familyn puolivälin särökitara pääsee yllättämään, säikähdyttämäänkin lähes, mutta sekin puolustaa paikkaansa taiteellisena huutomerkkinä. Ettei kaikki olisi aivan liian selkeää…

Levyn viimeiset kappaleet on rakennettu niin, että ne voi toteuttaa luuppimusana konserttitilanteessa.

A river runs through it on hieno kitaralevy, jossa ei ole milliäkään tilaa teknisten taitojen todistelulle. Tunne ja tunnelma ovat kaikki kaikessa, ja niiden välittämisessä Iivanainen ja levyn teknisestä puolesta alusta loppuun vastannut Markku Veijonsuo onnistuvat oivallisesti.