Nordic Trinity: The art of sound

2013
lukukertaa
Photos & cover design by Maarit Kytöharju.

2018 KSJazz 11759-3322-2

Juhani Aaltonen (tenor saxophone, flute), Mikko Iivanainen (guitar), Klaus Suonsaari (drums).

Produced by Klaus Suonsaari and Mikko Iivanainen
Executive producer Klaus Suonsaari
Recorded 1/2016 by Miikka Huttunen at Magnusborg Studios, Porvoo, Finland
Mixed 1/2018 by Miikka Huttunen at Sonic Pump Studios, Helsinki, Finland
Mastered 3/2018 by Svante Forsbäck at Chartmakers, Espoo, Finland

Arvio: 4 tähteä

 

Hei, missäs biisien nimet kansista? No kun ei tarvita, on vain yksi musiikillinen jatkumo, albumin nimi riittää. Nordic Trinity on mennyt studioon, äänittäjä on painanut rec-nappia, ja runsaan puolen tunnin kuluttua levyllinen uutta musiikkia on ollut valmiina.

Juhani Aaltonen, Mikko Iivanainen ja Klaus Suonsaari antavat kollektiivisen improvisoinnin mallia. Musiikillinen matka on kuin patikkalenkki luonnonpuistossa: ollaan koko ajan syvässä mielessä ”tutussa” ympäristössä, mutta maisemat ja tunnelmat vaihtuvat koko ajan. Lopuksi palataan ehkä lähtöpisteeseen, ja kaikki on valmista, mutta kukaan ei voi väittää että reitin varrella pääsisi puutumaan yhteen ja samaan.

Suonsaaren rytmit ovat vapaita ja vaihtelevia, Aaltosen huilu ja saksofoni vereslihaisen tunteellisia ja suvunvanhimman auktoriteetilla sanailevia, Iivanaisen sähkökitara maalaa harvinaisen rikkaalla efektipaletilla, looppejakin hyödyntäen. Trio venyy äärimmäisestä herkkyydestä rujoon ja raakaan äänimaailmaan, aivan kuin koko elämän kirjo olisi tarkoitus kattaa musiikillisin keinoin.

Keikoilla Nordic Trinity ei lähde The art of sound -albumin musiikkia tai edes ideaa toisintamaan, vaan luottaa edelleen valtaosin ennakolta sävellettyyn materiaaliin. Koko keikka trion täysimprovisaatiota sopisi kuitenkin loistavasti kaikkiin semmoisiin tapahtumiin, joissa halutaan tarjota jotakin takuuvarmasti ainutlaatuista, on laajempana kehyksenä sitten impro, jazz tai nykytaidemusiikki.