Kalmisto Trio: Meeting

2582
lukukertaa
Design: Kai Johansson.

2017 Karkia Mistika Records KARMI-087

1.Head-on collision
2.Black eye
3.Dimple
4.Jolt
5.Crater
6.Meeting
7.Date
8.Scratch

All music by Kalmisto Trio.

Teppo Hauta-aho (double bass), Kalle Kalima (acoustic guitar), Jukka Kääriäinen (acoustic guitar).

Recorded at Kellari Studio, Helsinki
Mixed by Maukka Siirala

Arvio: 4 tähteä

 

Kaksi akustista kitaraa ja kontrabasso. Ei ihan jokapäiväinen yhdistelmä, ja vielä vähemmän näin vapaan improvisaation alueella.

Teppo Hauta-ahoon eli Kalmistoon on aina voinut luottaa, ja nyt rinnalle on valikoitunut kaksi hyvin mielenkiintoista kitaristia. Kalle Kalima on tehnyt jo mittavan taiteilijantyön Berliinissä etenkin monien pikkuyhtyeiden parissa, Jukka Kääriäinen on uudempi tulokas, joka viimeksi säväytti Demoiselle-albumillaan.

Asiaan tietysti kuuluu, että kolmikko käsittelee soittimiaan hyvin luovasti, perinteisten tekniikoiden lisäksi myös omakeksimillään tavoilla. Olisi ollut hauska nähdä millä kaikilla härpäkkeillä kitaroita ja bassoa kutitellaan, soiva lopputulos ainakin on kovasti värikäs. Jokainen soittimista saa ajoittain myös perkussiivista otetta osakseen.

Improkeikat ovat parhaimmillaan kaikilla aisteilla koettuina, mutta kalmistolaisten kellarissaan tallentamat musiikkimatkat tuovat ilon myös pelkän kuulokuvan perusteella. Vaikka äkkinäinen voisi muuta luulla, juuri vapaan improvisaation taitajat ovat jazzin parhaita tarinankertojia. Musiikki ei ehkä aina ole ensi kuulemalta ”selkeätä” tai ”helposti avautuvaa”, mutta stoorit rakentuvat jännittäviksi, kun on kiinnostava alku, hyvää vuorovaikutusta ja yllätyksellistä kehittelyä, ja lopulta taitavasti rakennettu silta huipennukseen tai hiipumiseen.

Mitä seuraavaksi? Kysymys nousee usein mieleen Kalmisto Trion matkassa, ja se onkin musiikissa arvokas kysymys. Itsestäänselvyydet eivät ole pitemmän päälle mielenkiintoisia, ja tässä sessiossa ne vältetään kiitettävästi.