Turunen, Tuomas A.: Ornaments of time

2727
lukukertaa

2018 Skip Records SKP 9139-2

1.I held her hand and said goodbye
2.The years
3.Preludi
4.Savotta
5.After the rain
6.Fall
7.Leaf in the wind
8.Lily and the Ladybird
9.Vårvindar friska (traditional)
10.Enchanting paths
11.Sun-run
12.Tuonne taakse metsämaan (traditional)

All songs composed by Tuomas A. Turunen except as indicated.

Tuomas A. Turunen (piano).

Produced by Tuomas A. Turunen and Bernd Skibbe
Recorded, mixed & mastered by Stefano Amerio 5.-8.9.2017 at Artesuono Recording Studios, Cavalicco, Italy
Tuomas A. Turunen plays Fazioli F278 mk III
Microphones: Schoeps CMC64 & MTC564
Preamps & converters: Merging Technologies Horus System 96/24
Software: Avid Pro Tools 12
Mastering: T.C. Electronic System 6000 mk II

Arvio: 5 tähteä

 

Pianisti Tuomas A. Turusen tie on vienyt Pohjois-Karjalasta asumaan Etelä-Ranskaan (ja tämän levyn tekoon Pohjois-Italiaan). Parhaiten Turunen tunnetaan maailmalla tätä nykyä jäsenyydestä Emil Brandqvist Triossa, jonka kaksi tuoreinta levyä ovat herättäneet huomiota etenkin Saksassa. Kovasti kansainvälistä ja yleiseurooppalaista on siis Turusen meininki. Samalla on kuitenkin todettava, ettei Turusella ole mitään hinkua unohtaa juuriaan, suomalaisuus soi yhtenä vienona elementtinä uudella soolopianolevylläkin, vähintään Tuonne taakse metsämaan -tradin myötä.

Kansanmusiikkivaikutteiden ohella myös ja etenkin klassinen pianomusiikki on osa Turusen persoonaa, milloin puhtaan romanttisena, milloin selkeämmin jazzinnettuna. Keikalle klassisen musiikin tapahtumiin vai jazzfestareille, saattaa kysymys siis kuulua. Ehdottomasti molempiin!

Levyn saatetekstissä luvataan, että Turusen musiikki koskettaa kuulijoita. Kuulokokemus todistaa tämän todeksi ensisekunneista lähtien. I held her hand and said goodbye, After the rain ja Fall ovat vain esimerkkejä levyn tunnevoimasta. Syvissä vesissä uivaa kokonaisuutta Turunen rytmittää juuri sopivasti muutamalla menevämpään poljentoon perustuvalla kappaleella, kuitenkin niin, että albumille syntyy vankka kokonaistaideteoksen tuntu.

Tilan etsiminen klassisen ja jazzin välistä on ollut yksi viime vuosikymmenien megatrendejä pianomusiikiissa, ja kansanperinnettä on tulkittu ja muovattu musiikin historiassa ”aina”. Turunen onnistuu kuitenkin omassa suuressa fuusiossaan poikkeuksellisen upeasti, Ornaments of time on mestarin työtä.