Kuiper Trio: Keveys

1888
lukukertaa
Kannen kuva: Hertta Kiiski: Wash up (metalprint) ; Kannen taitto: Terri Vuorinen.

2017 Kerttulin Säveltuotanto KST001

1.Ranskalainen parveke (Vierre)
2.Uni kahden unen välissä (Helasvuo)
3.Hakevoimala (Helasvuo)
4.Ilmo (Helasvuo)
5.Yksinäinen lyhtyvene (Vierre)
6.Lilya (Vierre)

Joni Vierre (kitara), Otso Helasvuo (basso), Taneli Manninen (rummut ja koskettimet).

+ 5: Kimmo Gröhn (saksofoni)

Äänitys, mikaus ja masterointi: Severi Peura, Peura Sound

Arvio: 3,5 tähteä

 

Lainataanpa alkuun Turku Jazz Festivalin esittelyä kesältä 2017:  ”Turkulainen Kuiper Trio soittaa omintakeista melodista jazzista ja rockista ammentavaa fuusiomusiikkia. Suomalaisen musiikkiperinteen haikeus, free jazzin yllätyksellinen energia ja rockriffit yhdistyvät sulavalla tavalla trion sävelkielessä.” Noilla eväillä pääsee jo hyvinkin kuuntelun alkuun.

Kuiper Trion muusikot ovat valmistuneet ammattiinsa Turun Konservatoriosta. Ryhmä julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 2015, tuolloin nimellä Otso Helasvuo Trio.

Kuiper-nimen debyytillä pidän kovasti yhtyeen huokoisesta, vaan ei särmättömästä äänimaailmasta, sen tavasta annostella herkkyyttä ja voimaa, herttaisten melodioiden ja simppelien riffien vuorottelusta vapaampien jaksojen kanssa. Aina kun sähkökitara ja kontrabasso kohtaavat, ollaan kahden maailman kansalaisia, eikä Kuiperkaan alistu yhden näkökulman yhtyeeksi.

Kuiperin vyöhyke sijaitsee aurinkokuntamme laidoilla, Neptunuksen ja Pluton välissä noin karkeasti. Siellä on sen verran kylmää, että typpikin jo jäätyy. Mitään samanlaista kylmyyttä en tavoita Kuiper Trion musiikista, oikeasti ollaan lähellä aurinkoa ja lämpöä. Ja saman tien toinenkin vastakkaisuus: vaikka albumin nimi on Keveys, ensikuulemalta vahvinta Kuiperia on ehkä sittenkin Ilmo-kappaleen raskain osuus. Puoliakustista metallijazzia ehkä?

Kokonaiskuvassa raskaus jää kuitenkin sivummalle. Kaikessa moninaisuudessaan levy on rennon pinnistelemätön, hyvällä maulla kypsytelty. Bonukseksi oman lämpönsä tuo Yksinäinen lyhtyvene -kappaleen vieras, mm. Turku Jazz Orchestrasta tuttu saksofonisti Kimmo Gröhn.