Uusimpana Grotto X We Jazz -julkaisuna Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri

1475
lukukertaa

Grotto Editions ja We Jazz -levymerkkien yhteistyönä toimiva kymmentuumaisten vinyyli-EP-julkaisuiden sarja on edennyt viidenteen osaansa. Tänään julkaistavalla EP:llä kuullaan neljä kappaletta yhtyeeltä, jossa mukana ovat saksofonisti Pauli Lyytinen, trumpetisti Verneri Pohjola, basisti Eero Tikkanen ja rumpali Mika Kallio. Yhtye lähtee tänään kuuden konsertin Suomen-kiertueelle, joka alkaa Espoosta April Jazz Clubilta ja päättyy 10.9. Helsingin G Livelabiin.

Saksofonisti Pauli Lyytinen esittelee uuden nimekkään kvartettinsa Grotto Editions X We Jazz -kymmentuumaisten vinyylijulkaisuiden sarjan viidennessä osassa, joka julkaistaan tänään 1. syyskuuta. Pauli Lyytinen, trumpetisti Verneri Pohjola, basisti Eero Tikkanen ja rumpali Mika Kallio ovat Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri, kvartetti joka soittaa Lyytisen säveltämää väkevää jazzmusiikkia. Nimekästä kvartettia kuullaan syyskuussa Espoossa, Tampereella, Porissa, Turussa, Joensuussa ja Helsingissä.

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesterin neljä nyt julkaistavaa kappaletta tuovat pintaan ryhmän loistavan musiikillisen vuoropuhelun ja luontevan tavan improvisoida Lyytisen säveltämän musiikin puitteissa. Hyvin yhteen hengittävä kombo luottaa toisiinsa ja ulottaa ilmaisunsa jopa hartaasta introspektiivisuudesta svengaavaan avantgardeen. Esimerkiksi Art Ensemble of Chicagon ystävät löytänevät Magnetia Orkesterin musiikista mieluisia kaikuja, mutta ryhmä on silti vahvasti omalla asiallaan luomassa nykyaikaan ankkuroitua tulista jazzia. Uudella Grotto X We Jazz -julkaisulla kuullaan yhtyeeltä neljä kappaletta, joissa skaala ulottuu avausraita Ljubljanan vastustamattomasta ryöpytyksestä Lonesome Dreamer’s Dancen kaihoon. Kaiken ytimessä sykkii vahva rytminen pulssi, joka antaa laajat raamit seikkailulliselle yhtyeelle.

Pauli Lyytinen on tuttu mm. Elifantreen ja Raoul Björkenheim eCsTaSyn riveistä. Hän vastaanotti Ted Curson -palkinnon kesän Pori Jazz -festivaalilla, ja mies lukeutuu kolmikymppisen nykyjazzpolven arvostetuimpiin tekijöihin. Verneri Pohjola on viime aikoina ollut otsikoissa erityisesti tuoreen Pekka-levynsä myötä, Eero Tikkanen tunnetaan Mopon basistina, ja Mika Kallio mm. tanssia musiikkinsa yhdistävänä rohkeana sooloartistina.

PAULI LYYTINEN MAGNETIA ORKESTERI LIVE

pe 1.9. klo 19.00 April Jazz Club, Espoo
ke 6.9. klo 19.00 Telakka, Tampere (w/ Black Motor)
to 7.9. klo 19.00 Validi Karkia -klubi, Porin kirjasto, Pori
pe 8.9. klo 22.00 Flame Jazz, Cafe Tiljan (Åbo Svenska Teatern), Turku
la 9.9. klo 22.00 Piimälinna, Joensuu
su 10.9. klo 19.00 G Livelab, Helsinki

Grotto Editions on uusi helsinkiläinen levymerkki, jonka taustalta löytyy Ricky-Tick Recordsin perustajana tunnettu Antti Eerikäinen. Parhaiten vuosittaisesta festivaalistaan tunnettu We Jazz aloitti julkaisutoimintansa vuoden 2016 aikana. Grotto X We Jazz -sarja on toteutettu näiden kahden levymerkin yhteistyönä, ja sarjan levyt ovat siten osa kummankin levymerkin julkaisukatalogia. Grotto X We Jazz -sarjan visuaalisen ilmeen on suunnitellut graafikko Johanna Lundberg.

Julkaisu kuunneltavissa Spotifyssä

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri
GROTTO005 (julkaisupvm 1.9.2017)

A: 1. Ljubljana / 2. Lonesome Dreamer’s Dance
B: 1. Triangulum / 2. Village Fool

Pauli Lyytinen, tenori- ja sopraanosaksofoni / Verneri Pohjola, trumpetti / Eero Tikkanen, basso / Mika Kallio, rummut
Sävellykset: Pauli Lyytinen

Jakelu: Playground Music Oy (Suomi ja Skandinavia), Herbie Martin Music (Saksa), Kudos Distribution (muu maailma)