Wimme & Rinne: Human

3104
lukukertaa
Painting by Wimme Saari ; Cover design by Artur Närvänen.

2017 Rockadillo Records ZENCD 2164)

1.Elle (Tapani Rinne, Elle Sofie Henriksen, Wimme Saari)
2.Wind / Biegga / Tuuli (Rinne, Saari, Tuomas Norvio)
3.Rock / Bákti / Kallio (Rinne, Saari)
4.Heart / Váibmu / Sydän (Rinne, Saari)
5.Spotted crake / Jeaggevuonccis / Luhtahuitti (Rinne, Henriksen)
6.Human (Rinne, Saari)
7.You / Don / Sinä (Rinne, Saari)
8.Womb / Eatniheagga /  Kohtu (Rinne, Saari)
9.Sound of snow / Muohttaga jienat / Lumen äänet (Rinne, Norvio, Saari)

Wimme (vocals, whistle), Tapani Rinne (clarinet, e-flat clarinet, alto clarinet, bass clarinet, recorders, bells, keyboards, tenor saxophone, percussion, whistle)

+ 1, 5: Elle Sofie Henriksen (vocals)
+ 1: Olivia Holladay (violin)
+ 6: Olivia Holladay (whistle)
+ 3: DJ Slow (sound manipulation)
+ 7: Iro Haarla (piano)
+ 9: Ilpo Väisänen (sounds)

1, 2, 3, 5, 9 produced by Tuomas Norvio
4, 7, 8 produced by Konsta Muffler Mikkonen
6 produced by Tuomas Norvio and Konsta Muffler Mikkonen

Executive producer: Tapani Rinne
Mastered by Pauli Saastamoinen at Finnvox Studios

Arvio: 4,5 tähteä

 

Levy sokkona soittimeen ja yllätyshän sieltä paukahtaa: ensimmäisellä kappaleella ei joikaa Wimme, vaan naisääni, joka paljastuu Elle Sofie Henriksenille kuuluvaksi. Elle Sofie vierailee toisellakin kappaleella, mutta toki Wimme ottaa pääroolin.

Human-plätyn edeltäjiä ovat Wimmen bändilevy Mun sekä Saaren ja Rinteen yhteinen virsiteemainen levy Soabbi. Muinaisen joikaamisen ja nykyaikaisten soundien yhdistelmää Rinne lupaa tällekin levylle, mutta onneksi kaksikko aina myös tuoreuttaa tekemisiään.

Tälle levylle biisit ovat yleensä syntyneet Rinteen musiikillisen idean pohjalle. Wimme on improvisoinut omiaan päälle, ja Rinne on jatkanut työstämistä yhdessä Tuomas Norvion tai Konsta Mikkosen kanssa. Wimmen joikua on siis palasteltu ja poimittu mukaan tehokkaasti ”tarvittava”. Biisit on pidetty lyhykäisinä, mikä on hyvä ratkaisu, kun musiikki on yleensä kuitenkin perusrakenteeltaan melkoisen pelkistettyä. Vähillä äänillä ja hitaalla liikkeellä syntyy kuitenkin tehokasta jälkeä.

Mutta vahvojen meditatiivisten jaksojen ohella levyllä on yllättäviäkin energioita. On vauhtia ja vipellystä, ja hetkittäin jännät yhdistelmät menevät jo huumorin puolelle: Windin efektointi on kuin Commodore-pelistä, ja Rock-kappaleeseen DJ Slow on häröillyt taustaksi CD-soittimen jumiääniä. Useimpien mielestä nuo soundit ovat varmaankin hupaisia, mutta tällaiselle vanhalle musiikkikirjastonhoitajalle ne ovat oikeasti ahdistavia (taas yksi lainattava levy pilalla!). Myös nimikappale on vauhdikasta meininkiä, lopun hurlumheissä pohjoisesta soundista kasvaa koko maailman musiikkia.

Human on monipuolinen soppa ja sekoitus väkevää akustis-elektronista meditaatiota ja energistä iloittelua. Kauniita klarinettimelodioita, Wimmen muhevasti narisevaa joikaamista, tuottajien teräviä oivalluksia, joilla muutamasta soittimesta on saatu taiottua massaa ja voimaa. Parivaljakko Saari & Rinne tekee apureineen vakuuttavaa ja vaikuttavaa työtä.