Joutseno, Erkki: Dekadance

2173
lukukertaa
Artwork: Roman Chauzov ; Layout: Maikki Kantola.

2017 Mad House Records MHR-002

1.E.K. memorial fall
2.E.K. memorial fall pt. 2
3.E.K. memorial fall pt. 3
4.Dekadance
5.Just stopping the war
6.How long wall

Erkki Joutseno (dr, perc), Tapani Varis (ts), Grisell MacDonel (b, voice).

Produced by Improholics Anomystiques
Recorded Autumn 2015 – Spring 2016 at Mad House Studios, Kiikala

 

Arvio: 3,5 tähteä

 

Tämän levyn herättämät fiilikset tiivistäisin näin: mitä todennäköisimmin viihtyisin erittäin hyvin tämän kolmikon konsertissa, mutta levykuuntelussa en oikein löydä jutun jujua.

Keikalla on aina seurattavaa ja kommunikaatiota soittajien ja yleisön välillä. Nyt kun nämä elementit jäävät puuttumaan, pääsen vain hetkittäin Dekadancen improhengen kyytiin.

Vapautta, sitä näissä improvisaatioissa riittää, mutta entä taiteellinen yhteen hiileen puhaltaminen?

Etenkin E.K. Memorial fallin eri osissa saksofonisti Tapani Varis rääkkää soitintaan soundimielessä rajusti, mutta ei kauttaaltaan vakuuttavasti. Loppulevy on kuitenkin Varikselta huomattavasti kontrolloidumpaa soittoa ja samalla triolta yhtenäisempää tekemistä.

Joutsenon perkussiotyö on kauttaaltaan enemmän ulkopuolisesti räpistelevää kuin muita soittajia rytmeihin imevää. Sen verran vapaa konsepti on, että Grisellin basso saa liikkua äänikentällä oman mielensä mukaan, eikä säännöllinen pulssikaan ole mikään prioriteetti.

Levyn pääteoksiksi nostaisin kaksi viimeistä, pitkää kappaletta. Rauhalliset tempot, tiiviit tunnelmat, Variksen tenorisoundissa on inhimillistä lämpöä ja voimaa, trio kertoo tarinansa viekoittelevasti.