Ruokangas, Heikki: Monologues

2475
lukukertaa
Cover art: Esa Leskelä ; Layout: Johanna Ruotsalainen.

2017 Eclipse Music ECD-201748

1.A scene from the play Liikkumattomat hissit (Ruokangas)
2.Grip de sip (Ruokangas)
3.Secret love (S. Fain)
4.Pyramids (Ruokangas)
5.Autumn is almost here (Ruokangas)
6.Hailuoto (Ruokangas)
7.Here’s that rainy day (J. van Heusen)
8.Kuutio (Ruokangas)
9.Sininen uni (T. Rautavaara)

Heikki Ruokangas (acoustic and electric guitars, guitar synthesizer).

Produced by Heikki Ruokangas & Henrik Hako-Rita
Recorded during summer 2016 in Oulu
Mixed and mastered by Jyrki Rehell

Arvio: 3,5 tähteä

 

Suomijazzin kitarakasvusto sen kuin rehevöityy. Nyt tuulee Oulun suunnasta, jossa Heikki Ruokangas on kesän 2016 aikana tallentanut omaa soolokitaravisiotaan, tai monologeja, kuten levyn otsikko asian ilmaisee.

Akustinen kitara, sähköinen kitara ja peräti kitarasyntikkakin ovat Ruokankaan välineet. Spektri on levällään myös tyylillisesti, kun esimerkiksi Sammy Fainin Secret love kulkee akustisena äärimmäisen herkästi, ja heti perään Ruokankaan omassa Pyramids-kappaleessa sähkökitaraan on isketty säröä reippaasti ja soittoon muutenkin voimaa ja vauhtia.

Jazz taisi tulla mainituksi, mutta mieluummin Ruokangas on monilajinen tai kerrassaan genretön. Hänet voisi hyvin kuvitella klassisen kitaramusiikin kimpussa, mutta taiteilijan painopiste asettuu kuitenkin rytmimusiikilliseen otteeseen.

Heti perään todettakoon, että tällä levyllä on monta hienoa hidasta kuvaelmaa, joista malliksi kannattaa kuunnella vaikka kappalekaksikko Hailuoto ja Here’s that rainy day.

Noin puolituntinen albumi on ehkä hajanainen, mutta samalla kauttaaltaan kiinnostava. Samalla jää vaikutelma, että tässä kuullaan vain maistiaisia monipuolisen muusikon maailmankuvasta. Tiivistyykö monialaisuus jossain vaiheessa kovaksi ytimeksi, siinäpä mielenkiintoista seurattavaa.