Hille, Sid: Farbformen

2555
lukukertaa
Graphic art and design by Keanne van de Kreeke.

2017 SatnaMusic CD 171
Sid Hille Camerata: Farbformen

Quatour no. 2 – In Farben (2009/10)
1.In Rot
2.In Blau
3.In Grün (Tanz)
4.In Schwarz

Quatour no. 3 – Equilibrium (2015/16)
5.Square
6.Triangular
7.Circular
8.CoCo (quintet version, 2014)

All music composed by Sid Hille.

Maija Linkola (viulu), Elina Viitasaari (viulu), Lotta Poijärvi (viulu), Markus Hohti (sello)

+ 8: Sid Hille (piano)

Produced by Sid Hille
Recorded 12/2016 at Villa Vikan by Markus Ketola
Mixed and mastered by Markus Ketola

 

Arvio: 5 tähteä

 

Reunatapaus näin Suomijazz.comin palstoilla, mutta menköön: tunnettu ja tunnustettu jazzsäveltäjä, mutta nyt nykyklasarin puolella. Vai onko musiikki sittenkin crossoveria, esityskoneisto klassisen puolelta tuttu jousikvartetti (yhdessä kappaleessa pianon kera), mutta genremäärittely pakenee?

Kuinka mielekästä esimerkiksi Kronos Quartetin projekteja on saada ahdettua genre-laatikoihin?

Unohdetaan siis lajit, ja keskitytään nauttimaan Hillen väreistä ja muodoista.

Heti Hillen toisen jousikvarteton (sävelletty vuosina 2009-10) avauksessa on hillitön punainen imu, groove ja svengi. Seuraava osa kohoaa suosikikseni, sen siniset sointivärit hehkuvat milloin verevinä, milloin sentimentaalisina. Vihreä tanssi kuhisee ensin vapaarytmisenä, mutta intoutuu sitten tiiviimpään laukkaan walking cellon myötä. Mustalla maalattu finaali ei ole synkkyyden ylistys, vaan yltyy sekin voimalliseksi, rytmisesti viehkosti poukkoilevaksi jousigrooveksi.

Hillen kolmas jousikvartetto on tuore tapaus, sävelletty vuosina 2015-16. Teoksen lopetus tosin on vuodelta 2014, ja siinä on piano mukana viidentenä instrumenttina. Edeltäjänsä tavoin kvartetto on kauttaaltaan vahvaa työtä, esimerkiksi Circularin sielukas svengi on huimaa kuultavaa. Riffipohjalta kehkeytyvä finaali on voimallinen sekin, mutta kovimmin iskee Triangular, jonka tunteelliset läikähdykset ovat tuoda tipan silmään.

Hilleä tulee pitäneeksi älyllisenä säveltäjänä, mutta jousikvartetot osoittavat että myös sentimento määrittää taiteilijakuvaa vahvasti.

Viulistit Maija Linkola ja Elina Viitasaari, alttoviulisti Lotta Poijärvi ja sellisti Markus Hohti eivät ole ensimmäistä kertaa rajattoman äärellä. Hillen visioita he toteuttavat suurella herkkyydellä, mutta samalla jäntevästi ja vahvasti. Ennustan paitsi Hillen kvartettisävellyksille myös tälle nimenomaiselle levytykselle pitkää ikää.