Paukku, Tuomas: Tuomas Paukku Description

2107
lukukertaa
Graphic design by Aarni Ylinen.

2016 Eclipse Music ELP-20164

 

1.Distances
2.Abyss
3.Climb
4.Placid Currents
5.Finite

All compositions by Tuomas Paukku.

Tuomas Paukku (g), Johan Christoffersson (as), Peter Knudsen (p), Emil Eriksson (b), Konrad Agnas (dr).

Produced by Tuomas Paukku
Recorded 9/2014 at Kallio-Kuninkala, Järvenpää, Finland
Recorded and mixed by Joonas Saikkonen
Mastered by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Kitaristi Tuomas Paukun johtama Description-yhtye syntyi vuonna 2009, kun Paukku oli muuttanut Jyväskylästä Tukholmaan viimeistelemään opintojaan. Vuonna 2013 yhtye vieraili Suomessa soittamassa kesäkeikan Jazz-Espalla ja tekemässä syksyisen kiertueen. Seuraavan vuoden syyskuussa oli Kallio-Kuninkalan session aika.

Levyn julkaisee parin vuoden viiveellä Eclipse Music. Marras-joulukuisella levynjulkaiskiertueella Paukun yhtyeeksi on vaihtunut kotimainen Scription, jossa soittavat pianisti Artturi Rönkä, basisti Janne Tuovinen ja rumpali Tomi Saikkonen.

Keikoilla on siis uusien kuvioiden aika, mutta levyllä nautitaan vielä suomalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä. Description onkin upea bändi. Sen tunnetuimpia soittajia ovat CAM Jazzilla oman oktettilevynsä julkaissut pianisti Peter Knudsen ja palkittu saksofonisti Johan Christofferson (mm. YNJC-kisan solistipalkinto vuonna 2011). Rumpali Konrad Agnas on herättänyt huomiota nelimiehisessä Agnasin veljesbändissä. Viime vuonna Konrad ja basistiveli Mauritz pääsivät soittamaan itsensä Pat Methenyn kanssa Uppsalan kitarafestareilla.

Kvintetti tulkitsee nautittavan kypsästi ja tasapainoisesti Paukun sävellyksiä. Avarat tilat ja rauhallinen muotoilu sooloja myöten ovat Paukun musiikin valtavirtaa, balladisfääreistä noustaan enintään keskitempoihin. Sointi on samaa maata, musiikissa on pysäyttävä rauhan tunnelma.

Harmi että muutamassa kappaleessa Christofferson ei ole ehtinyt ränniään tyhjentämään, räkärohina häiritsee ainakin minun keskittymistäni. Muita kauneusvirheitä toteutuksesta ei löydy, ja toisaalta Christoffersonin soitto on hyvin emotionaalista ja vaikuttavaa parhaimmillaan.

Paukun sävellykset ovat priimaa. Levyn älpee-kesto on ehkä osaltaan auttanut siihen, että mukaan on mahtunut vain ensiluokkaista ja kestävää materiaalia. Maistuu vahvasti siltä, että tämä melodinen, lyyrisyyteen ja impressionismiin kallistuva, tunteikaskin musiikki tulee säilyttämään kiinnostavuutensa pitkään.