Grotto X We Jazz -julkaisusarjaan kolme uutta levyä

1611
lukukertaa

 

Uusien helsinkiläislevymerkkien Grotto Editionsin ja We Jazzin yhteinen julkaisusarja saa jatkoa marraskuun lopulla kun julkaisunsa saa kolme uutta kymmentuumaista vinyylilevyä. Sarjan levynumerot 002-004 pitävät sisällään tuoretta musiikkia yhtyeiltä Jukka Eskola Soul Trio, Mikko Innanen 10+ ja Dunstan. Kokoonpanoista kahta jälkimmäistä kuullaan nyt ensi kertaa levytetyssä muodossa. Levykolmikon julkaisupäivä on 25.11. ja kukin artisteista juhlistaa uutta julkaisuaan We Jazz -festivaalilla joulukuussa.

Myös ensimmäisellä Grotto X We Jazz -julkaisulla esiintynyt Jukka Eskola Soul Trio jatkaa souljazz-voittokulkuaan toisella EP:llään, joka pitää sisällään neljä uutta kappaletta. Kolme biiseistä on Jukka Eskolan ja levyn tuottaneen rumpali Teppo Mäkysen käsialaa ja lisäksi kuullaan uusi luenta Riz Ortolanin & Nino Oliveron klassikosta More (Theme from Mondo Cane). Eskolan, rumpali Mäkysen ja urkuri Mikko Helevän trio svengaa tällä kertaa ilman apuvoimia ja liikkuu avauskappale For Anne Leen rivakasta svengistä Soft Dropin toiveikkaaseen melankoliaan. Martha’s New Moment päivittää onnistuneesti Jukka Eskola Orquesta Bossan alun perin levyttämän kappaleen. Jukka Eskola Soul Trio esiintyy We Jazz -festivaalin avajaiskonsertissa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä sunnuntaina 4.12.

Konserttilavoilla ansaittua ihastusta herättänyt suomijazzin suuryhtye Mikko Innanen 10+ tekee levytysdebyyttinsä Grotto X We Jazz -sarjan kolmannessa osassa. Kotimaisen jazzin kovista nimistä koostuvalta orkesterilta kuullaan neljä Moers-festivaalilla Saksassa 2015 nauhoitettua kappaletta, jotka kaikki ovat yhtyettä johtavan saksofonisti Mikko Innasen säveltämiä ja sovittamia. A-puolen kappaleet KF501 ja uuden muodon saava aiempi levytys Song for a New Decade avaavat pelin räväkästi ja osoittavat kahden rumpalin ja kahden basistin rytmisektion päälle rakentuvan suurbändin raa’an voiman. Levyn B-puolella 10+ näyttää, että sen soundimaailma on tarvittaessa myös viekkaasti vaaniva, kaunis ja jopa harras. Mikko Innanen 10+ esiintyy We Jazzissa 9.12. Elokuvateatteri Andorrassa.

Kolmas marraskuun lopun levyuutuus on sekin samalla levytysdebyytti. Nimen Dunstan takaa löytyvät suomijazzin tähtinimet rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen, jotka saavat seurakseen Blue Notelle levyttävän ja tätä nykyä Pariisissa asuvan amerikkalaisen alttosaksofonisti Logan Richardsonin. Levyllä kuullaan kolme kappaletta, joista avausraita Super Slavic ja julkaisun päättävä After a While ovat Mäkysen käsialaa. Yhtyeen nimikkokappale Dunstan on puolestaan Mäkysen ja Lötjösen sävellys. Vuoden 2014 We Jazz -festivaalilla yleisölle kolmen esiintymisensä residenssin myötä esittäytynyt kolmikko on taltioinut äärimmäisen väkevää spiritual jazz -henkistä musiikkia, jossa kuuluu samaan aikaan syvä perinteen ymmärrys ja pyrkimys uuden luomiseen. Dunstan juhlistaa uutta julkaisuaan palaamalla We Jazziin kahden vuoden tauon jälkeen. Yhtye esiintyy maanantaina 5.12. Dubrovnik Lounge & Lobbyssä.

Grotto X We Jazz -julkaisusarjan kymmentuumaisten vinyylilevyjen kansitaiteista vastaa Tukholmassa asuva suomalaisgraafikko Johanna Lundberg. Julkaisut ovat saatavilla paitsi vinyylimuodossa, myös digitaalisesti (poislukien GROTTO002 Jukka Eskola Soul Trio, joka on saatavana vain vinyylinä).

Grotto Editions on uusi helsinkiläinen levymerkki, jonka taustalta löytyy Ricky-Tick Recordsin perustajana tunnettu Antti Eerikäinen. Parhaiten vuosittaisesta festivaalistaan tunnettu We Jazz aloitti julkaisutoimintansa kuluvan vuoden aikana. Grotto X We Jazz -sarja on toteutettu näiden kahden levymerkin yhteistyönä, ja sarjan levyt ovat siten osa kummankin levymerkin julkaisukatalogia.

Jukka Eskola Soul Trio II
GROTTO002 (julkaisupvm 25.11.2016)

A: 1. For Anne Lee / 2. Martha’s New Moment
B: 1. Soft Drop / 2. More (Theme from Mondo Cane)

Jukka Eskola, trumpetti / Teppo Mäkynen, rummut / Mikko Helevä, urut
Sävellykset: Teppo Mäkynen & Jukka Eskola, paitsi B2: Riz Ortolani & Nino Olivero
Tuottaja: Teppo Mäkynen

Julkaisukonsertti: We Jazz 2016 / su 4.12. klo 18, Kansallisteatterin suuri näyttämö, Helsinki

Mikko Innanen 10+
GROTTO003 (julkaisupvm 25.11.2016)

A: 1. KF 501 / 2. Song for a New Decade
B: 1. They Are Watching Us / 2. Looking for Love

Mikko Innanen, altto- ja baritonisaksofoni / Jukka Eskola, trumpetti / Verneri Pohjola, trumpetti / Jussi Kannaste, tenorisaksofoni / Pauli Lyytinen, tenori- ja sopraanosaksofoni / Jari Hongisto, pasuuna / Juho Viljanen, bassopasuuna / Seppo Kantonen, piano / Ville Herrala, basso / Eero Tikkanen, basso / Joonas Riippa, rummut / Mika Kallio, rummut
Sävellykset ja sovitukset: Mikko Innanen
Nauhoitettu livenä Moers-festivaalilla Saksassa 24.5.2015

Julkaisukonsertti: We Jazz 2016 / pe 9.12. klo 19, Elokuvateatteri Andorra, Helsinki

Dunstan
GROTTO004 (julkaisupvm 25.11.2016)

A: 1. Super Slavic
B: 1. Dunstan / 2. After a While

Logan Richardson, alttosaksofoni / Teppo Mäkynen, rummut / Antti Lötjönen, basso
Sävellykset: Teppo Mäkynen (A1, B2), Teppo Mäkynen & Antti Lötjönen (B1)
Tuottaja: Teppo Mäkynen

Julkaisukonsertti: We Jazz 2016 / ma 5.12. klo 21, Dubrovnik Lounge & Lobby, Helsinki

—–

”The new releases sound great!” – Gilles Peterson, BBC6

”The Mikko Innanen release is insane! I love it.” – Andreas Müller, Deutschlandradio Kultur