Utopianisti: The third frontier

2344
lukukertaa
Cover art by Sanni Vihersaari ; layout by Japa Mattila.

2016 Rockadillo Records / Pohjola Records PELPCD 18

1.Voodoo mammoths from Neptune
2.Dr. Gravity’s evil plan
3.Universe for dummies
4.White dwarf
5.Life as we thought we knew it
6.A hundred rabbits
7.Spanking season
8.13 demons in the disco dimension
9.The last reflection

Music written and arranged by Markus Pajakkala.

Olli ”Trumpenator” Heli (tp), Markus Pajakkala (sax, fl, cl, keyb, perc), Antero Mentu (g), Anssi Solismaa (keyb), Jaakko Luoma (b), Tuomas Marttila (marimba, perc), Rolf Pilve (dr).

+ 3, 6, 9: Suvi Väyrynen (voc)
+ 7: Pharoah Pirttikangas (voc)

Written, produced, recorded, mixed and mastered by Markus Pajakkala
Arrangement and production help by the band & Heikki Kauppinen
Basic tracks recorded 7/2015 live in Kangasala, overdubs around Tampere and Helsinki

Arvio: 4,5 tähteä

 

Markus Pajakkala on oikeilla jäljillä. Pajakkalan Utopianistista on kolmannen levyn alla tullut oikea bändi studioprojektin sijaan. Samalla on saavutettu jotakin hyvin erityistä kun Utopianisti on hyväksytty Rockadillon talliin ja vieläpä Pohjola Records -alamerkille, onhan Pekka Pohjola Pajakkalan suurin esikuva Frank Zappan ohella.

Pajakkalan mukaan seitsenhenkiseksi vakiintuneelle yhtyeelle on ollut helppo säveltää, ja uuden levyn tallentaminen livenä bändin kanssa oli luontevaa. Prosessi on siis ollut uusi ja erilainen, ja vaikka Pajakkalan perusestetiikka on ennallaan, bändifiilis on vahvistanut musiikin orgaanisuuden tuntua ja silkkaa voimallisuutta.

Totta, Zappa vilahtaa siellä täällä koukuttelevissa teemoissa ja tietysti marimban runsaassa käytössä, mutta mikään tribuuttiprojekti Utopianisti ei ole. Musiikki seisoo vankasti omilla jaloillaan, poukkoilee energisesti ja uutta luoden progen ja rockjazzfuusion hetteikössä. Bändi kiehuu komeasti, soolot irtoavat eturiviltä demokraattisesti, mutta tärkeämpää on se, mitä tapahtuu koko ajan bänditasolla. Musiikki ei menetä hetkeksikään intensiteettiään. Rumpali Rolf Pilven johdolla myös karikkoiset rytmitykset selvitetään eläväksi svengiksi.

Oman vinhan panoksensa levylle tuovat vierailevat ihmisäänet, Suvi Väyrysen puhdas sopraano ja Pharoah Pirttikankaan Captain Beefheart -henkinen puhelaulu.