Ilma Records: 1 +2 +3 +5 = 4

1730
lukukertaa

1+2+3+5=4

Aki Rissanen: Sturm (ILMA001)

1.Gueule du loup
2.Sous-sol du coeur
3.Petites étincelles
4.Super O.K.
5.Panique dans l’oreillette
6.Last Blizzard
7.Zazou Picasso
8.Strange Forest
9.Ruma
10.The End of the World
11.Naga Morich
12.Magnet-O
13.La Noise
14.Between the Cracks
15.Arigato Nurikami
16.Love Song

All music by Aki Rissanen.

Aki Rissanen (electric & acoustic grand pianos, sampling, sequencing and sound manipulation), Pekka Tuppurainen (sound manipulation and additional sequencing)

Additional music compilation by Pekka Tuppurainen
Produced by Aki Rissanen & Pekka Tuppurainen
Recorded in Helsinki and Stockholm 2014-2015
Mixed by Pekka Tuppurainen
Mastered by LANDR

…..

Mikko Innanen: F60.8.2 : interlocal field recordings (ILMA002)

1.54509 YORP
2.Nha Trang–Saigon All Day Long
3.Jamaharon
4.Balosnee VI
5.Some Days of Silence
6.Cold Lion, Hot Tiger
7.Mualiman napa–Världens navel
8.Hästholmen 2031
9.Quinor VII
10.Paskaletto State of Mind

All music by Mikko Innanen, except #7 based on a composition by Aki Rissanen.

Mikko Innanen (saxophones and other wind instruments with and without contact microphones, Eko Tiger (#6)), Pekka Tuppurainen (saxophone sound manipulation, dictaphone (#6, #7), zither (#8), trumpet (#5, #7)).

Additional arrangements by Pekka Tuppurainen
Produced by Mikko Innanen & Pekka Tuppurainen
Recorded on location (real and imaginary) in Finland, Vietnam, United States of America and Sweden 2015
Recorded with the following equipment: mobile phones, tape decks, dictaphones, audacity
Mixed by Pekka Tuppurainen
Mastered by LANDR

…..

Joonas Riippa: 105% (ILMA003)

1.7% +
2.6% +
3.13% +
4.3% +
5.14% +
6.11% +
7.8% + / There Is No Greater Love
8.4% +
9.5% +
10.9% + / Woody`n`You
11.12% +
12.10% +
13.1% +
14.2% =

All music by Joonas Riippa, Aki Rissanen and Pekka Tuppurainen except

#7 by I.Jones, M.Symes
#10 D.Gillespie

Joonas Riippa (drums, percussion, analogue synthesizers, electric bass, acoustic guitar, banjo, trumpet, violin, iPad and dictaphone), Akir Rissanen (synthesizers, baritone horn and percussion), Pekka Tuppurainen (synthesizers, electric & acoustic guitar, dictaphone, theremin, trombone and percussion).

Produced by Joonas Riippa, Aki Rissanen and Pekka Tuppurainen
Recorded in Finland and Sweden 2015
Mixed by Pekka Tuppurainen
Mastered by LANDR

…..

RöD/BLå: Franz Biberkopf (ILMA004)

1.Franz Biberkopf

All music by Magnus Broo, Mikko Innanen, Joonas Riippa, Aki Rissanen and Pekka Tuppurainen
Includes public domain mark 1 recording of Die Wacht Am Rhein performed by Emil Muench
Sound-library effects from: public domain archives, Pond5, Great Speeches of 20th Century (royalty free version)

Magnus Broo (trumpet, banjo and percussion), Mikko Innanen (saxophones, woodwinds and percussion), Joonas Riippa (drums, percussion and trumpet), Akir Rissanen (Yamaha CP-70, baritone horn and percussion), Pekka Tuppurainen (Yamaha PortaSound 260, electric guitar, electric bass, theremin, dictaphone, trombone and percussion).

Produced by Pekka Tuppurainen
Recorded in Helsinki and Stockholm 2014-2015
Mixed by Pekka Tuppurainen
Mastered by LANDR

…..

Jukka Piiroinen levyistä:

Vuosina 2008- 2010 Ilma Records julkaisi yhteensä neljä sekä ulkoasultaan että erityisesti taiteelliselta sisällöltään korkeatasoista albumia. Näiden levyjen yhteydessä taiteellinen taso tarkoitti musiikin totuttujen muotojen uhmaamista ja musiikin rajojen rohkeaa hakemista.

Levyillä soittivat Ilma Recordsin nokkamiehen, Ruotsiin asettuneen tuottajan ja muusikon Pekka Tuppuraisen lisäksi Mikko Innanen, Verneri Pohjola, Aki Rissanen, Joonas Riippa ja ruotsalainen trumpetisti Magnus Broo. Nyt muutaman vuoden hiljaisuuden jälkeen Ilma Records palaa jälleen kentälle mukanaan uusi neljän levytyksen nippu.

Asialla on Pohjolaa lukuunottamatta sama muusikkojoukko, mutta tuotannon konsepti on ajateltu täysin uusiksi. Kun ensimmäiset levyt julkaistiin visuaalisesti viimeisteltyinä fyysisinä cd-levyinä, ovat uudet levyt tarjolla vain suoratoistopalveluissa ja digitaalisina tiedostoina. Digitaalisesta jakelusta huolimatta levyjen kaikissa tekovaiheissa on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon analogista tekniikkaa.

Albumikokonaisuuden nimen outo matemaattinen lause viittaa levyillä soittavien kokoonpanojen muotoon ja albumien yhteismäärään. Kokoonpanot vaihtelevat Aki Rissasen soololevystä Röd/Blå-kvintettiin. Toisaalta levyjä yhdistää jo aikaisemmista projekteista tuttu tinkimätön asenne sekä akustisten ja sähköisten soittimien luovasti kokeellinen yhteiskäyttö.

Levyt kyseenalaistavat itsestäänselviä totuuksia ja niiden kylkeen on turhaa leimata nimilappuja. Tinkimättömyydessään kokoelma jättäytyy suosiolla musiikilliseen marginaaliin, kuulijankin puolelta vaivannäköä vaativaksi taidemusiikiksi.

Aki Rissanen: Sturm (Ilma001)

Aikanaan Kirkan ja Paula Koivuniemen keikoilla ympäri Suomea kiertänyt sähköflyygeli saa Aki Rissanen käsittelyssä aivan uudenlaista kyytiä. Vanhan keikkasoittimen lisäksi Rissanen soittaa myös akustista flyygeliä. Näin syntynyt materaali työnnettiin melkoisen manipulaatiomankelin läpi ja lopputuloksena oli rikas sointimaailma, jossa kuulas, lyyrinen piano saa rinnalleen melua, hälyä ja sähköisiä myrskyjä.

Mikko Innanen F60.8.2: Interlocal Field Recordings (Ilma002)

Siinä missä Mikko Innasen vuonna 2008 julkaistu ”F60.8. Digital Home Recordings” oli koostettu leikkaa ja liimaa -periaatteella, ovat tuoreet ”kenttä-äänitykset” syntyneet pääasiassa kertaotolla. Kontaktimikrofoneilla varustettujen saksofonien ja muiden puhaltimien ääniä muokkaamalla syntyneet kuulokuvat vievät kuulijan matkalle moninaisten napsahdusten, kolinoiden ja hypnoottisten junarytmien pariin. Raa´an ruosteinen äänimaisema rauhoittuu välillä, kun saksofonin muokkaamaton soundi saa vuoron.

Joonas Riippa: 105% (Ilma003)

Rummut hallitsevat vahvasti Joonas Riipan triolevyä, vaikka Riippa, Rissanen ja Tuppurainen tuottavat ääniä monilla muillakin instrumenteilla ja äänenlähteillä, kuten bassolla, viululla, trumpetilla, pasuunalla, thereminillä ja iPadilla. Levyllä on neljätoista lyhyehköä raitaa, jotka yhdessä Riipan rumpujen svengin kanssa tekevät levystä koko paketin ehkä helpoimmin lähestyttävän osuuden. ”105%”-levyllä on myös oma, vinon humoristinen näkökulmansa, johon lisänsä tuovat nyrjähtäneet versiot kahdesta jazzklassikosta ”There Is No Greater Love” ja ”Woody ´n´ You”.

RöD/Blå: Franz Biberkopf (Ilma004)

RöD/Blå-kvintetin ensimmäinen albumi oli elokuvallinen tupla-cd, jossa kohtasivat eurooppalainen jazz, intensiivinen groove, David Bowien musiikki ja sähköiset soundipurkaukset. Uusi levy jatkaa musiikillisesti samoilla linjoilla. Levyn nimi viittaa tietenkin Alfred Döblinin romaanin ja Rainer Werner Fassbinderin massiivisen Berlin Alexanderplatz -tv-sarjan päähenkilöön. Kirja ja siihen perustunut sarja sijoittuivat 1920-luvun Berliiniin ja sen lopulta maailmanhistoriaa muovanneeseen kiihkeään ilmapiiriin.

Levyllä on vain yksi monimutkaisesti polveillen etenevä esitys, joka kestää noin 54 minuuttia eli suunnilleen Fassbinderin tv-sarjan yhden jakson verran. Vajaaseen tuntiin mahtuu hengästyttävän runsas, tunnelmiltaan tumma ja synkeäkin tarinan kaari. Dramaattinen ”Franz Biberkopf” on vaikuttava teos, jonka monet kerrokset jättävät kuulijalle voimakkaan merkityksen tunteen, kuten hyvän taiteen kuuluukin tehdä.