Suvanne, William: The tenor

1785
lukukertaa
Photos by Saara Vuorjoki ; Layout by Pekka Tuppurainen.

2014 Groovy Records GRCD1401

1.Semibluff (Suvanne)
2.Inspector (Jakobsson)
3.Slots (Suvanne)
4.Princess (Suvanne)
5.The dare (Suvanne)
6.On the strip (Jakobsson, Suvanne)
7.Playmates (Jakobsson, Suvanne)
8.All in! (Suvanne)

William Suvanne (sax), Mikael Jakobsson (p), Tuure Koski (b), Mikko Arlin (dr).

+8: Jay Vegas (as)

Produced by William Suvanne
Recorded at Varistoteles Studios 11/2013
Recorded, mixed and mastered by Markku Veijonsuo

Arvio: 3,5 tähteä

 

Saksofonisti William Suvanteelle The Tenor on uuden avaus, ensimmäinen kolmen levyn sarjasta. Mainio avaus onkin, Suvanne on koonnut levylle hienosti tyylittelevän, juurevan kvartetin.

Levyn vaikuttajiksi Suvanne listaa New Orleansin jazzin ja Michael Breckerin musiikin, etenkin levykaksikon Tales from the Hudson ja Two blocks from the edge.

New Orleansista ja New Yorkista saamansa vaikutteet Suvanne kuitenkin sijoittaa Las Vegasiin. Musiikki on onneksi musiikkia, meikäläinen kun ei keksi maailmasta turhempaa paikkaa kuin Las Vegas. Arvonsa kullakin, Suvanteen jazz toimii onneksi ihan vain jazzina olkoon kappaleet nimetty vaikka kuinka Las Vegas -kulttuurin mukaisesti.

Suvanne tunnetaan erinomaisen sujuvana vipeltäjänä, ja tälläkin levyllä meno on sitä parempi mitä kiivaampi tempo. Materiaalikin on kauttaaltaan lajissaan oikein kelpoa, näppäriä pikku melodioita ja tehokkaita riffejä satelee yltympäriinsä.

Usein liikutaan lähellä Timo Lassyn menojazzin sfäärejä, mutta Suvanteella on tarpeeksi omaa persoonallisuutta. Ja vaikka Michael Brecker nostetaan esikuvaksi, Suvanne kantaa nätisti myös paljon vanhempaa saksofoniperinnettä, yhteyksiä löytyy ihan swing-kauden tenorijättiläisiin asti.

Svengiä Suvanne ennen kaikkea rakastaa, mutkattomuus ja reipas rehevyys leimaavat niin saksofonistin kuin koko yhtyeenkin työtä. Trilogian avaus on mojova, noinkohan tästä on vara parantaa?