Oddarrang: Cathedral

1494
lukukertaa
Cover picture: Niklas Sandström ; Cover design: Tsto.

2012 Texicalli Records TEXCD115

1.Prayer (Louhivuori)
2.Third life (Louhivuori)
3.Canon (Louhivuori)
4.Arcane light (Louhivuori)
5.Frames (Louhivuori)
6.Psalm No. 3 (Louhivuori)
7.Funeral (Ikonen)
8.Holy mountain (Lindgren)
9.In Oamok (Louhivuori)

Osmo Ikonen (cv, voc, org), Ilmari Pohjola (tb, noise, voc), Lasse Sakara (g), Lasse Lindgren (b), Olavi Louhivuori (dr, perc, synt, p).

Produced by Olavi Louhivuori
Recorded 6/2009 by Mikko Raita at Finnvox
Mixed and edited 9/2009 & 5/2011 by Mikko Raita & Olavi Louhivuori at Studio Kekkonen
Mastered 6/2011 by Svante Forsbäck at Chartmakers
Additional mixing, recording & editing: Olavi Louhivuori

Arvio: 4 tähteä

 

Meditatiivista musiikkia Oddarrangin malliin. Joskus 70-luvulla oli muotia mennä temppeleihin tai kaivoksiin äänittämään new age -tunnelmia (Paul Hornin Inside the Taj Mahal oli edelläkävijä jo vuonna 1968). Olavi Louhivuoren Oddarrang on kakkoslevyllään rauhoittunut niin, että myös se sopisi hyvin johonkin superkaikuisaan tilaan, jossa jonkinlaisen pyhyyden voisi kokea vallitsevan.

Louhivuorella on jopa suora yhteys tähän moodiin Tomasz Stankon kautta (Stankon levy Music from Taj Mahal and Karla Caves ilmestyi vuonna 1980, Louhivuori on soittanut joitakin vuosia Stankon yhtyeessä).

No, tuo on kuitenkin vain mielleyhtymä, muistuma menneestä. Oddarrang seisoo toki omilla jaloillaan ja tässä hetkessä. Louhivuori ei välttämättä ole noita levyjä edes kuullut, enkä tiedä laajemmasta new age -harrastuksestakaan…

Rauha on joka tapauksessa Cathedral-levyjen soitteiden ylle laskeutunut. Yksinkertaisuus, vähäeleisyys, koruttomuus ovat ensimmäisenä mieleen tulevia adjektiiveja. Eteenpäin menon sijasta kokonaiskuva on staattinen. Kappaleiden aikana toki maisemat muuttuvat, mutta hiljalleen, erilaisuus ja muutos löytyy pienistä variaatioista ja nyansseista.

Samalla Oddarrangin akustista ja sähköistä taidokkaasti fuusioivasta musiikista tulee kuin huomaamatta hyvin vahvaa ja mielentilaan voimakkaasti vaikuttavaa. Levyn kuuntelun loputtua tuntuu niin…erilaiselta.