Iivanainen, Johanna & Eero Koivistoisen yhtye: Lennosta kii!

2580
lukukertaa

2007 Backstage Alliance BSACD004

Johanna Iivanainen: Lennosta kii!

Valokuvaus: Jukka Vatanen ; Graafinen suunnittelu: Jukka Veistola.

1.Sattumaa (Koivistoinen)
2.Telepatiaa (J. Karjalainen)
3.Tiskarin polkka (Hiski Salomaa)
4.Jos jätät minut (Unto Mononen)
5.Jumalten syli (Koivistoinen)
6.Kun Suomi putos puusta (Ismo Alanko)
7.Lennosta kii! (Koivistoinen)
8.Mieleni meri (Koivistoinen)
9.Rakkauden rikkaus (Toivo Kärki)
10.Liekkihotellin linja (Koivistoinen)
11.Märkää asfalttia (Toivo Kärki)
12.Pyhä toimitus (Juice Leskinen)
13.Rakovalkealla (Reino Helismaa)

Johanna Iivanainen (voc), Eero Koivistoinen (ts, ss), Teemu Viinikainen (g), Seppo Kantonen (p, synt, org), Ville Huolman (b), Mikko Hassinen (dr), Abdissa ”Mamba” Assefa (perc)

Tuotanto = Produced by Eero Koivistoinen
Äänitys = Recorded by Mikko Poikolainen, Seawolf Studios, 4-5/2007
Miksaus = Mixed by Petri Majuri & Eero Koivistoinen
Masterointi = Mastered by Hannu Leidén, Seawolf Studios

Arvio: 3 tähteä

Johanna Iivanaisen ja Eero Koivistoinen ”Lennosta kii!” on ilmiselvä jatko-osa vuonna 2003 ilmestyneelle levylle ”Suomalainen”, jonka hyväksi havaittu resepti on säilytetty ennallaan. Työn alle on nytkin otettu monipuolinen valikoima suomalaista laulumusiikkia; kotimaisia iskelmiä eri ajoilta, rockin puolelta tutuksi tulleita kappaleita sekä uusia ja vanhoja Koivistoisen sävellyksiä.

Myös konseptin vahvuudet ovat entiset. Koivistoisen johtama yhtye on kiistatta jazzin huippua, sävykkäästi maalaava ja svengaava kokoonpano, jonka jäsenet pystyvät tarvittaessa myös hienoihin soolosuorituksiin. Myös reseptin tärkein ainesosa on tallella eli Johanna Iivanaisen ääni soljuu jälleen kerran kauniisti ja vaivattomasti. Parhaimmillaan ja koskettavimmillaan Iivanainen on tulkinnoissaan Unto Monosen, Toivo Kärjen ja Reino Helismaan iskelmäklassikoista ”Jos jätät minut”, ”Rakkauden rikkaus”, ”Märkää asfalttia” ja ”Rakovalkealla”. Näillä raidoilla Iivanaisen laulun herkkyys sopii täydellisesti yhteen hienojen melodioiden ja tekstien kanssa.

Toisaalta myös ”Lennosta kii!” kärsii samasta heikkoudesta kuin ”Suomalainenkin”. Laulajan äänen tietyllä viattomuudella on kääntöpuolensa ja osa tulkinnoista kuulostaa epäuskottavilta. Varsinkin jo Koivistoisen ”Valtakunta”-levyltä löytyvä nimikappale ja Jarkko Laineen teksti eivät tunnu istuvan lainkaan Iivanaiselle. Sama vika vaivaa myös ”Tiskarin polkkaa”, jonka ronskin ensilevytyksen amerikansuomalainen kuplettimestari Hiski Salomaa teki jo vuonna 1927. ”Lennosta kii!” on kuitenkin raikas ja vivahteikas laulusarja, vaikka siitä tuntuu puuttuvan sellainen todella pysäyttävä hetki kuin edellisen levyn ”On Suomi kaukana pohjoisessa”.