Pietilä, Esa: Travel of Fulica Atra

1605
lukukertaa

Esa Pietilä Trio: Travel of Fulica Atra
2007 Fiasko Records FRCD-31

Esa Pietilä Trio: Travel of Fulica Atra

Cover photo & design: Ea Söderberg.

1.Fulica atra (Pietilä)
2.Summer (Pietilä)
3.Free the bird (Pietilä, Korkfors, Ounaskari)
4.Forget gravity (Pietilä, Korkfors, Ounaskari)
5.Radar (in the night) (Pietilä, Korkfors, Ounaskari)
6.New morning (Pietilä, Korkfors, Ounaskari)
7.The pond (Pietilä, Korkfors, Ounaskari)
8.Frozen cascades (Pietilä)
9.Extreme waves (Pietilä)
10.Tonal-A (Pietilä)
11.Lacus securus (Pietilä, Korkfors)

Esa Pietilä (ts, voc), Uffe Krokfors (b, whistle), Markku Ounaskari (dr, perc)

Recorded 2/2007 at Varistoteles Studios, Vantaa, Finland
Recorded, mixed and mastered by Markku Veijonsuo
Produced by Esa Pietiläsko Records FRCD-31

Arvio: 3,5 tähteä

Esa Pietilä Trion levyn nimessä esiintyvä ”fulica atra” on nokikanan latinankielinen nimi. Pietilä kertoo levynkansitekstissään, kuinka uuden levyn musiikki sai alkuinnoituksensa juuri nokikanan äänestä, hahmosta ja liikkeistä. Myös monet kappaleiden nimistä viittaavat luontoon ja levyn päähenkilön nokikanan vaiheisiin. Musiikin kuulijan ei kuitenkaan tarvitse välttämättä tietää mitään näistä ulkoisista taustatiedoista, sillä trion musiikki toimii mainiosti muutenkin. Toki esimerkiksi ”Free the Bird”, vapaan improvisaation välineillä rakennettu ääniveistos, voi kuulijan korvissa hahmottua myös kuulokuvaksi äänistä kesäaamuun heräävän järven rannalta.

”Travel Of Fulica Atra” on vapaan jazzin kieliopin avulla kerrottua, emotionaalisesti vahvaa musiikkia. Se on siis selkeästi jazzia; rytmisten jännitteiden, paikoin lähes perinteisen svengin varaan improvisoitua. Hyvä esimerkki on levyn keskeisiin teoksiin kuuluva kymmenminuuttinen ”Forget Gravity”, joka kansitekstin mukaan on saanut inspiraatiota nokikanan lentoon nousun pitkästä ja vaivalloisesta lähtökiihdytyksestä. Trio rakentaa raidasta monivaiheisen, lopulta intensiiviseen loppuun päätyvän kokonaisuuden. Levyllä on runsaasti karheaa kauneutta, kuten herkät free jazz- balladit ”New Morning” ja ”Frozen Cascades” sekä levyn levollisesti päättävä saksofonin ja basson duetto ”Lacus securus” (= turvallinen järvi).

Muusikoiden keskinäinen kommunikaatio on kehittynyt pitkälle, kuten huipputason jazzmuusikoilla kuuluukin. Instrumentit ovat heidän käsissään taiteellisen ilmaisun välineitä, joiden avulla tunkeudutaan jonnekin pintaa syvemmälle ja musiikkiin syntyy merkityksen tunne. ”Travel Of Fulica Atra” asettuu teoksena edellisen ”Direct”-levyn rinnalle, rehellistä ja luonnonläheistä vapaata jazzia molemmat.