Kallio, Mika & Innanen, Mikko: Scratch

1671
lukukertaa

2007 Fiasko Records FRCD-23

Mika Kallio

1.Mind Trick (Kallio)
2.Itch (Innanen, Kallio)
3.251170 (Innanen, Kallio)
4.Blues for Stanley (Innanen, Kallio)
5.Ballad for I (Kallio)
6.Stalk (Innanen, Kallio)
7.Chase (Innanen, Kallio)
8.Far west, part 1 (Innanen, Kallio)
9.Far west, part 2 (Innanen, Kallio)
10.Helantie hoedown (Innanen, Kallio)
11.I love you (in D minor) (Innanen)
12.Scratch (Innanen, Kallio)
13.Three is a crowd (Innanen, Kallio)
14.Good company (Innanen)
15.Bad company (Innanen, Kallio)
16.Lullaby (Innanen, Kallio)

Mikko Innanen ( as, ts, ss, bs, bird sounds, wood blocks, horn, ragelis), Mika Kallio (dr, saw, nose flute, bird sounds, wood blocks).

Recorded 2/2006 and mixed 12/2006 at Musapaja, Kuusankoski, Finland by Esa Kotilainen
Mastered 5/2007 in DER, Tammisaari, Finland by Henrik Otto Donner & Esa Santonen
Produced by Mikko Innanen & Mika Kallio

Arvio: 3,5 tähteä

Mikko Innanen ja Mika Kallio ovat tallentaneet uudelle levylleen 16 kappaletta, joista osa perustuu valmiisiin sävellyksiin ja osa on vapaata improvisaatiota. Kappaleiden kestot vaihtelevat vajaasta minuutista reiluun kuuteen minuuttiin. Suurin osa kestää kuitenkin saman verran kuin jazzkappaleen kesto oli ennen vanhaan savikiekkojen aikana eli siinä kolmen minuutin paikkeilla, mikä pakottaa soittajat pelkistämään ilmaisunsa olennaiseen.

Kappaleiden suhteellisen lyhyen keston vuoksi musiikki ei tavoittele laajoja sinfonisia kaaria tai muita monumentaalisia tehoja, eikä näitä intiimejä, keskittyneitä soitteita oikein voi luonnehtia kamarimusiikiksikaan. Hienostuneen salin tai salongin sijasta mieleen tulee pikemminkin keittiön pöytä, jonka äärellä parhaat keskustelut useasti käydään. Innasen ja Kallion keittiömusiikki on kahden toisensa hyvin tuntevan ystävän keskittynyttä keskustelua, tarkkaa kuuntelemista, välillä intensiivistä väittelyä, innostunutta päälle puhumista ja myös hiljaista pohdiskelua. Vuorovaikutus on tiheää ja soittajien suhde monimuotoisempi kuin perinteinen solistin ja säestäjän välinen suhde.

Duon musiikki on paikoitellen Albert Ayler-henkistä rehevää freetä, välillä erilaisten pikkuinstrumenttien käyttö saa musiikin kuulostamaan Art Ensemble Of Chicagon äänimaisemilta. Sahan säestämä tenorisaksofoni raidalla ”Blues for Stanley” on oiva idea, joka vie vanhan primitiivisen country bluesin tunnelmiin. Kauniita melodioitakaan ei ole unohdettu, ”I Love You (in D Minor)” ja ”Lullaby” ovat siitä hienoja esimerkkejä. Koko levyn täyttäminen kahden muusikon voimin on aikamoinen haaste, jonka Innanen ja Kallio selvittävät kirkkaasti ja tarjoavat kuulijalle vaihtelevan ja vahvan kokonaisuuden vapautunutta jazzia ja improvisaatiota.