JBB:n teemana groove & funk

1935
lukukertaa

Jyväskylä Big Bandin marraskuun konsertissa sukelletaan Atlantin poikki New Yorkiin funk musiikin ja break dancen lähteille. Konsertin ohjelmistossa on mm. Tower of Power ­yhtyeen klassikoita sekä John Scofieldin, Rich Shemarian sekä Gordon Goodwinin menevää musiikkia. Illan solistivieraina ovat saksofonisti Joonatan Rautio, trumpetisti Kalevi Louhivuori sekä laulaja Satu Tillanen. Konsertissa vierailee myös Jyväskylä City Breakers eli viiden nuoren miehen energinen ja taitava break dance ­ryhmä, jossa tanssivat veljekset Ilari Niskanen, Elias Niskanen sekä Juho Vuoristo, Timo Mäkelä ja Simeoni Juoperi. Luvassa siis groovaava ilta big bandin parissa kipparina Ilkka Mäkitalo.

Saksofonisti Joonatan Rautio on virtuoottinen solistinen soittaja, jonka musiikillinen tausta on vahvasti jazztraditiossa. Hänen soitossaan on vahva rytminen ja harmoninen ote sekä ulospäin suuntautuvaa elinvoimaa. Rautio on soittanut merkittävien sekä kotimaisten että ulkomaisten huippujen kanssa. Näitä ovat mm. Jim Beard, Randy Brecker, Jon Balke, Jukkis Uotila, Lars Danielsson, Anders Jormin, Ron McClure sekä UMO Jazz Orchestra. Hän on myös johtanut monia omia kokoonpanoja. Rautio on nyt ensimmäistä kertaa Jyväskylä Big Bandin solistina.

Rautio on valmistunut Sibelius Akatemian Jazzmusiikin osastolta vuonna 2003. Hän on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja: Suomen Saksofoniseuran Josef Kaartinen -palkinto v. 1999, Pekka Pöyry ­palkinto v. 2000, Pori Jazz Vuoden Taiteilijaksi 2001. Rautio on ollut mukana kymmenillä levytyksillä, joiden tyylikirjo ulottuu rockista jazzin kautta hengelliseen musiikkiin. Levyillä kuullaan myös Rautiota säveltäjänä ja sovittajana. Rautio myös opettaa saksofonin soittoa Sibelius-Akatemiassa.

Kalevi Louhivuori (s. 1984) on jyväskyläläinen persoonallinen trumpetisti, joka on valmistunut Suomalaisen Konservatorion jazzmusiikin linjalta ja jatkaa nyt opintojaan Sibelius-Akatemian jazzosastolla opettajanaan mm. Tim Hagans. Louhivuori soittaa sekä myös säveltää musiikkia yhtyeilleen Sun Trio, Normal Jean, Myöhä ja on säveltänyt myös JBB:lle. Hän on Jyväskylä Big Bandin kasvatteja ja on nuoresta iästään huolimatta tehnyt yhteistyötä monien kotimaisten ja kansainvälisten eturivin jazzmuusikoiden kanssa kuten Bob Minzer, Hugh Masekela, Indgrid Jensen, Dave Liebman, Charles Tolliver, Jukka Perko. 2002 keväällä hän oli myös UMO Jazz Orkesterin solistina. Vuonna 2006 SUN Trio voitti Pohjoismaisen Nordic Jazz Comets kilpailun. Hänet on palkittu myös Jazz Barin vuoden tulokkaana 2000 sekä solistipalkinnolla Suomen Big Band ­-mestaruuskilpailuissa 2004 ja 2006.

Jyväskylä Big Band on Jyväskylän seudulla asuvien muusikoiden ja musiikinopiskelijoiden ammattimaisesti toimiva kokoonpano. Kapellimestarina on toiminut vuodesta 1995 lähtien Ilkka Mäkitalo. Vuonna 2007 JBB:lle myönnettiin Keski-Suomen taidepalkinto. Vuosina 1994­2007 big band on konsertoinut useilla kotimaisilla festivaaleilla mm. Jyväskylä Summer Jazz, Lahden Jazztori, Imatra big band festivaalit sekä tehnyt konserttimatkat Kuubaan, Prahaan ja Pietariin. Big bandillä on ollut monia koti- ja ulkomaisia solisteja mm. Antti Rissanen, Kari ’Sonny’ Heinilä, Jukka Perko, Tapio Maunuvaara, Rebeca Mauleon Santana, Stuart Hall ja Petri Juutilainen. Jyväskylä big band tähtää monipuolisuuteen; se on erikoistunut salsa- ja maailmanmusiikkiin sekä suomalaiseen big band -musiikin esittämiseen, mutta esittää tarvittaessa vaikka soul-ohjelmistoakin.

Jyväskylä Big Band
Johtaa Ilkka Mäkitalo
Solistivieraina: Joonatan Rautio (saksofoni), Kalevi Louhivuori (trumpetti), Satu Tillanen (laulu)
Jyväskylä City Breakers ­ break dance -ryhmä
Su 25.11.2007 klo 17
Siltasali Pitkäkatu 19-21, Jyväskylä