UMO juhlii rumputohtori Markus Ketolaa

1080
lukukertaa

Juhlakonsertti on kunnianosoitus Sibelius-Akatemiasta valmistuvalle rumputohtori Markus Ketolalle ja hänen 15-vuotiselle taipaleelleen UMOssa. Ohjelmistoon mahtuu sekä gospel- ja hardbop-vaikutteisia trionumeroita, että samoissa tunnelmissa kulkevia soolokappaleita UMOn solisteille, Johanna Förstille ja Jorgos Kontrafourikselle. Mahtuupa konserttiin myös pari kantaesitystäkin ja rutkasti ketolamaista draivia!

UMO Jazz Orchestra & Organic Kicks
Solisteinaan Johanna Försti (laulu), Jorgos Kontrafouris (Hammond), Markus Ketola (rummut) 22.11.2007 klo 19 Malmitalo

Markus Ketola tohtoriksi

Markus Ketolan taiteellinen tutkinto muodostuu viidestä taiteellisesta opinnäytteestä sekä kirjallisesta työstä. Taiteellisten opinnäytteiden yhteisenä johtoajatuksena on ollut näkemyksen muodostaminen rytmisistä osatekijöistä jazzmusiikin rakenteessa ja dramaturgiassa. Tutkintokonsertit Tila, Jatkumo, Sävyjä ja In The Weather Report Way sisälsivät sekä Ketolan omia, että muiden muusikoiden sävellyksiä. Viidentenä opinnäytteenään Ketola sävelsi musiikin elokuvaan Puhdas päämäärä. Kirjallisessa työssään Ketola analysoi tonaalisen ja modaalisen harmonian ominaisuuksia sekä niiden suhdetta rytmiikkaan ja rumpujen soittoon.

Markus Ketolan jatko-opiskelun innoituksen lähteenä ovat olleet 1950-60-lukujen taitteesta alkanut tulkinnan vapautuminen jazz- musiikissa sekä sen myötä vuorovaikutuksen ja rumpalin merkityksen korostuminen yhtyesoitossa.

Markus Ketola (s. 1968) on opiskellut pääinstrumenttinsa, rumpujen, lisäksi pianonsoittoa sekä klassisia perkussioita ja hän on myös kysytty s äveltäjä. Hänen 15-vuotiseen muusikonuraansa mahtuu jos jonkin- laista projektia bändikeikkailusta lavatansseihin, teatteriproduktioihin ja musikaaleihin, mutta nykyään hänet tunnetaan ensisijassa jazz- puolen vaikuttajana.

UMO Jazz Orchestraan Ketola liittyi vuonna 1993 ja UMO:n lisäksi hän on esiintynyt muunmuassa EBU Big Bandin, trumpetisti Tim Hagansin johtaman Norrbotten Big Bandin sekä Bohuslån Big Bandin kanssa. Jazzin saralla hän on työskennellyt myös monien pienempien yhtyeiden parissa, joista osa on ollut kokeilevia crossover-ryhmiä, kuten Free Okapi, joka sai vuoden 1999 Valopilkku-tunnustuksen, sekä Kerava Quartet, joka on esittänyt ja levyttänyt Eero Hämeen- niemen teoksen jousikvartetille ja rummuille.

Säveltäjänä Ketola on kiinnostunut kokonaisuuksien rakentamisesta. Hänen teoksensa rakentuvatkin taidokkaista harmonioista ja melo- dioista. Rytmiikan ammattilaisena hän on onnistunut jättämään myös rummuille tilaa soolo-osuuksissa.

Vuonna 1998 Ketola valmistui Sibelius-Akatemiasta ja samana vuonna hänen Tila Ensemblensa ensilevy Tila (Lake End 1998) valittiin Helsingin Sanomien Vuoden Jazzlevyksi; seuraavana vuonna se voitti Jazz-Emma- palkinnon. Hän on säveltänyt musiikkia niin UMO:lle (Jatkumo, Lake End 2003) kuin Yleisradion ja European Broadcasting Unionin kansainvälisiin produktioihin, sekä yksittäisille solisteille. Viimeisin hänen sävellystöistään kuultiin Radion Sinfoniaorkesterin esittämänä tv-elokuvassa Puhdas päämäärä (YLE TV1/Draama 2005).

Tila Ensemblen slaavilaisen- ja kansanmusiikin välillä risteilevät kappaleet ovat esimakua Ketolan muista kiinnostuksen kohteista. Tilan- ja dramatiikantajuinen rumpali on muunmuassa soittanut kansanmusiikkia harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen yhtyeessä ja värittänyt intialaista raga-musiikkia Eero Hämeenniemen Nada- yhtyeessä (Nada, Alba 1999). Nada tarkoittaa yliaistillista, universaalia ääntä ja universaalius sekä monipuolisuus ovat juuri leimallisia Ketolan urassa. Viime aikoina hän onkin laajentanut osaamistaan opiskelemalla haastavaa eteläintialaista karnaattista musiikkia.

Bio:

2007 – Valmistuu tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta
2000 – UMO:n taiteellisen toimikunnan jäsen
1999 – Tila-levy saa Jazz-Emman
1998 – Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta
1995-1998 – UMO:n taiteellisen toimikunnan jäsen
1993 – UMO:n jäseneksi
1986 – Ura alkaa Kokkolan kaupunginteatterissa

Viimeisimmät levytykset:

2007 – Kerkko Koskinen & UMO: Agatha
2006 – Pepe Ahlqvist & UMO: Mister Blues
2005 – UMO: Sauna palaa!
2005 – Kerava Quartet
2003 – Markus Ketola feat. UMO: Jatkumo
2002 – Nyt!-ensemble: Nature Poems
2001 – Nada: Twins