Gushpanka: Gushpanka

1790
lukukertaa

2007 Apart Records APCD009

Gushpanka

Design: Ekaterina Sisfontes.

1.A way to begin (Mogilevsky)
2.Algo-rhythm (Mogilevsky)
3.South of the north (Mogilevsky)
4.Counter reset (Mogilevsky)
5.Prelude v. (Mogilevsky)
6.Salt & sugar (Mogilevsky)
7.Fantaskig (Ojala)
8.F (Ojala)
9.Unsaid. And passed by (Mogilevsky)
10.No hope (Ojala)

Ira Mogilevsky (p), Jonas Knutsson (sax), Clas Lassbo (b), Tuomas Ojala (dr)
+ 9: Vlad Nedelin (melodica)

Produced by Joakim Milder & Gushpanka
Recorded at Sami 2/2007 by Göran Stegborn
Mixed at Sami by Göran Stegborn
Mastered at Cosmos by Hoffe Stannow

Arvio: 3,5 tähteä

Gushpanka on hepreaa ja tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin ”sinetti” tai ”merkki”. Yhtyeen johtaja Ira Mogilevsky on tuonut nimen mukanaan Israelista, jonne Moskovassa syntynyt pianisti muutti vuonna 1991. Sittemmin Mogilevsky on asettunut Tukholmaan, missä hän soittaa myös Nybakat!-yhtyeessä. Saksofonisti Jonas Knutsson on Gushpankan tunnetuin jäsen, jo pitkään ruotsalaisen jazzin huipulla vaikuttanut jazzia ja kansanmusiikkia yhdistelevä muusikko. Basisti Lassbo soittaa mm. omaperäisessä Paavo-yhtyeessä ja rumpali Tuomas Ojala on työskennellyt enemmän Ruotsissa ja Saksassa kuin Suomessa.

Gushpankan ensimmäisen levyn kappaleet ovat Mogilevskyn ja Ojalan käsialaa. Sävellykset ovat vahvoja; esimerkkeinä kaunis ”Salt & sugar”, hyväntuulinen ”Fantaskig”, levyn pisin raita, monipolvinen ”Unsaid. And passed by” ja surumielinen päätös ”No hope”. Vaikka Gushpanka on nimenomaan kuuntelevan yhteissoiton varaan rakentava yhtye, nousee Jonas Knutssonin saksofoni esille ilmeikkäänä solistisena äänenä.

Kaiken kaikkiaan Gushpankan musiikki on tyypillisen pohjoismaista nykyjazzia; taitavasti soitettua, kaunista, älyllistä ja välillä hieman viileää kamarijazzia. Kvartetin ilmaisu ei siis yllätä kuulijaa, mutta sen musiikkiin paneutuu mielellään, sillä se esittää tyypillisen pohjoismaisen nykyjazzinsa intensiivisen keskittyneesti; Gushpankan levyllä on kunnianhimoisen ja tosissaan tehdyn musiikin leima.