Mr Fonebone: Hit & run

1878
lukukertaa

2007 Texicalli TEXCD3001

Mr Fonebone: Hit & run

Photo: Teemu Salminen ; Cover: Maarit Kytöharju.

1.Cyclone (Rissanen)
2.Lehmävaara (Ikonen)
3.Antero Vipunen (Ikonen)
4.May changes (Rissanen)
5.Cryptic cycle (Innanen)
6.Tiistaina (Koski)
7.Hit & run (Innanen)
8.Shrimp & chicken (Innanen)

Antti Rissanen (tb), Mikko Innanen (sax), Kari Ikonen (p), Tuure Koski (b), Mika Kallio (dr)

Recorded and mixed 3/2006 at Studio M1, Finnish Broadcasting Company (YLE) by Jukka Viiri
Originally produced for YLE by Veli-Pekka Heinonen
Mastered and edited by Markku Veijonsuo, Varistoteles Studios
Produced by Antti Rissanen

Arvio: 4 tähteä

Onneksi Mr. Fonebone-yhtye on edelleen hengissä, vaikka edellisestä levystä (trumpetisti Ingrid Jensenin kanssa vuonna 1999 äänitetty ”Mr. Fonebone Live”) on vierähtänyt aikaa lähes kymmenen vuotta. Onneksi, sillä kvintetin kolmas levy ”Hit & Run” on kokonaisuudessaan rentoa ja raikkaasti svengaavaa jazzia.

Levyn sävellysmateriaali on yhtyeen omaa tuotantoa ja yhtyeessä todella riittää musiikin kirjoittajia, sillä sävellystyöhön ovat osallistuneet rumpali Mika Kalliota lukuun ottamatta kaikki yhtyeen jäsenet. Säveltäjät ovat kuitenkin penkoneet pöytälaatikostaan juuri tähän yhteyteen sopivaa, hard bopin ja 1960-luvun jazzin perinteistä ammentavaa materiaalia. Kahdeksan kappaleen kokonaisuus on sopivasti vaihteleva, mutta ei kuitenkaan linjaton sillisalaatti.

Kaikki levyn kappaleet ovat nimenomaan jazzsävellyksiä. Ne luovat koko esitykselle rakenteen ja antavat jäntevyyttä myös soolosuorituksille; ne ovat siis paljon enemmän kuin muodollinen teemanpätkä soolojen molemmin puolin. Samalla sävellykset ovat melodisia ja taitavat solistit luovat niiden ympärille luontevia ja kiinnostavia esityksiä. Hienoja esimerkkejä ovat levyn iskevän dynaaminen nimikappale sekä kaunis ja tunnelmallinen balladi ”Cryptic Cycle”.

Mr. Fonebone tuo minulle mieleen basisti Charles Minguksen musiikin. Mr. Fonebone kuulostaa samalla tavalla intensiiviseltä ja rehevältä. Yhtye kuulostaa myös kvintettikokoaan suuremmalta, kuten monet Minguksen yhtyeetkin tekivät. ”Hit & Run” on napakka paketti myös kestonsa puolesta, sillä sen 42 minuuttia jaksaa mainiosti kuunnella yhdeltä istumaltakin. Uudella levyllään Mr. Fonebone luottaa akustisen jazzin voimaan ja saavuttaa korkean taiteellisen tason ilman rap-artisteja tai muita päälle liimattuja elementtejä.