Timo Lassyn jazz on tarvittaessa hikistä

1280
lukukertaa
Timo Lassy
Kuva: Olli Suutela.

Helsinkiläinen Five Corners Quintet on noussut viime vuosina kaikkien aikojen suomalaiseksi vientimenestykseksi jazzin saralla. Sooloalbuminsa juhannuksen alla
julkaiseen kvintetin saksofonistin Timo Lassyn mielestä hyvä jazz uskaltaa olla myös rosoista.

Jazz-maailmassa on tapahtunut kiinnostavia asioita 2000-luvulla. Eräs suomalaisittain kiehtovimmista ilmiöistä on uuden, niin sanotun ”tanssilattiajazzin” nousu kansainvälisesti suosituksi klubimusiikiksi ja Suomessakin jopa albumilistoille asti. Tästä selkeimpänä esimerkkinä on Helsingin Viiskulmasta ponnistavan Five Corners Quintetin menestys hieman nurinkurisesti ensin ulkomailla ja vasta sen jälkeen Suomessa. Yhtyeen levyjä on myyty jazz-julkaisulle varsin kunnioitettava määrä, yhteensä 40 000 kappaletta.

Viiskulman ydinryhmästä omille siivilleen on seuraavaksi nousemassa menestyskvintetin saksofonisti Timo Lassy. Miehen debyyttialbumilla The Soul & Jazz of Timo Lassy on myös mukana Five Cornersista tuttuja kasvoja. ”Hyvien kaverien kanssa oli helppo työskennellä levyä tehdessä, mutta varsinainen keikkayhtyeeni koostuu hieman eri tyypeistä. Halusin näin pitää konseptin tuoreena ja olla kuormittamatta liikaa samoja soittajia eri projekteissa”, Lassy selvittää. Sinällään jazz-kokoonpanojen limittäisyydessä ei ole mitään uutta. Jo 1960-luvun New Yorkissa elettyä modernin jazzin ”kultakautta” karakterisoi nimenomaan kiinteän muusikkopiirin tiivis yhteisvaikutus. Hieman samaa henkeä voikin löytää nykyään kotoisesta Helsingistä.

Lassyn mukaan projektien sekoittumista voidaan lisäksi välttää esimerkiksi innovatiivisilla tuotantoratkaisuilla. ”Teppo Mäkynen on tehnyt kanssani yhteistyötä teknisen tuotantopuolen lisäksi myös albumikonseptin hiomisessa ja kappaleiden luovassa tuotannossa”, saksofonisti kertoo. ”Tapa ei ole kovin yleinen varsinkaan jazz-piireissä, mutta mielestäni vahvan vision omaava tuottaja voi olla korvaamaton apu kokonaisuuden kannalta huolimatta siitä, että kappaleet ovatkin pääosin omaa käsialaani. Osaava tuottaja myös tuntee artistinsa soundin ja hänen musiikilliset tavoitteensa, joten tässä tapauksessa oli hienoa tehdä töitä tutun kaverin kanssa.”

Vantaan Martinlaaksosta ponnistava Lassy, 32, on useiden ammattimaisten muusikkokollegoidensa tapaan ollut monessa mukana. Kansainvälisetkin areenat ovat tulleet tutuksi jo edellä mainitun Five Corners Quintetin matkassa, Blue Notelle levyttäneen U-Street All Starsin kiertueilla, sekä myös esimerkiksi osana Jimi Tenorin yhtyettä. Miehen kesäkuussa julkaistu sooloalbumi ottaa nimensä mukaisesti vaikutteita 60-luvun soul jazz -perinteestä. Artistin itsensä mielestä sielukkuus jazzissa ilmenee tietynlaisena rosoisuutena. ”Lasken inspiraationlähteikseni John Coltranen kaltaisten fonistisuuruuksien rinnalle esimerkiksi James Brownin. Jazzissa pitää olla myös groovea ja omasta mielestäni soiton tulee olla tarvittaessa hikistä”, Lassy naurahtaa.

teksti: Matti Nives