Oddarrang: Music illustrated

2051
lukukertaa

2006 Texicalli Records TEXCD 068

Oddarrang: Music illustrated

1.Still unsure
2.Kumpi & Kampi
3.Hetki vailla valoa
4.Sór 5.Kuvastin
6.Teema/Sininen avain
7….from Aydenya
8.No hay banda

All songs composed by Olavi Louhivuori.

Osmo Ikonen (vc), Ilmari Pohjola (tb, voc), Lasse Sakara (g), Lasse Lindgren (b), Olavi Louhivuori (dr, gongoma).

Recorded 6/2005 at Kallio-Kuninkala by Tommi Vainikainen
Produced by Olavi Louhivuori
Mixed and edited by Tommi Vainikainen & Olavi Louhivuori at Ohjaamo, 10/2005
Mastered by Svante Forsbäck, Chartmakers

Arvio: 3,5 tähteä

Vuonna 2003 perustettu Oddarrang on omintakeinen yhtye. Jo sen outo nimi tuntuu viittaavan yhtyeen rumpalin ja ilmeisen johtajan Olavi Louhivuoren säveltämiin jylhiin, usein hieman salaperäisiin sävelmaailmoihin. Myös kvintetin kokoonpano on harvinainen. Ainakaan minun mieleeni ei tule mitään toista yhtyettä, jossa pasuunalla ja sellolla olisi yhtä tärkeä rooli kuin Oddarrangissa.

Viime vuonna ilmestyneellä esikoislevyllään ”Music Illustrated” Oddarrang pyrkii ilmiselvästi luomaan musiikistaan tiiviin ja soundiltaan yhtenäisen kokonaisuuden, jossa perinteisen jazzin niin tärkeänä pitämä jako improvisoiviin solisteihin ja heitä säestävään komppiin käy täysin epäolennaiseksi. Vaikka levyn kokonaisuudesta kohoaa paikoitellen esille myös solistisia suorituksia, tulkitsee Oddarrang nimenomaan sävellyksiä, joista mieleen jäävät vaikkapa klassisen kaunis ”Hetki vailla valoa”, etnosävyinen ”Kuvastin” sekä dramaattinen ”Teema/Sininen avain”.

Levyn yleisilmettä leimaa varsinkin Ilmari Pohjolan pasuunan ja Osmo Ikosen sellon upean tummasävyinen yhteissointi, jota Lasse Sakaran kitaran väliin akustisen heleät, väliin raskaammat sähköiset kommentit maukkaasti värittävät. Myös Louhivuoren ilmeikäs ja melodinen lyömäsoitintyöskentely sekä Lasse Lindgrenin vakaa basso ovat Oddarrangin soundikudoksen välttämättömiä osia.

”Music Illustrated” on vaikuttavaa musiikkia, jonka yleisilme on ajoittaisista sähköisistä tehoista huolimatta lämmin ja kamarimusiikillisen intiimi.