Piirpauke: Kalabalik

2125
lukukertaa

2006 Rockadillo Records ZENCD 2106

Piirpauke: Kalabalik

Cover art: Marja Konttinen (based on The Dancer by Andrey Riabushkin).

1.Navegando = Seilaten (C. M. Bellman)
2.Köyhyys = Poverty a) Tuule tuuli leppeämmin (J. Sibelius) b) Pobreza (Piirpauke)
3.Pa’ la musica (Schubert)
4.Sotkamo blues (trad.)
5.Satrpialo (trad. from Georgia)
6.Kylä (vuotti uutta kuuta) (trad. from Karelia) Kerala-Kerava-Express:
7.a) Jai deva (trad.) (Kukko)
8.b) Piippu tupakkata, ryyppy viinaa (Kukko)
9.c) Interlude (Mikkonen)
10.d) Tilu tallaa (Kukko)
11.Beetlehem (trad./Piae Cantiones)
12.Tule rakkaus ihmisrintaan = Welcome love in my heart (J. Pohjanmies)

All arrangements by Kukko / Piirpauke, except 9 by Mikkonen.

Sakari Kukko (fl, sax, keyb, didgeridoo, gopi-yantra), Cinta Hermo (voc, g (8)), Ismaila Sane (perc, voc (11, 12)), Samuli Mikkonen (p), Juha Björninen (g), Kalevi Louhivuori (tp), Roi Ruottinen (vc), Lauri Salokoski (b, voc (7)), Olavi Louhivuori (dr)
+ 3, 8, 11, 12: Badu Ndjai (g)
+ 6, 11: Sharon (voc)
+ 6, 11: Seva Salmanova (voc)
+ 6: Yona Louhivuori (voc)
+ 12: Riku Nieminen (voc)
+ 11: Male Choir Äijäös

Recorded and mixed by Tapio Ylitalo, Winter/Spring 2006 at Kallio-Kuninkala, Järvenpää, Tampere
Pro-Audio in Tampere & Finnvox Studios, Helsinki
Produced by Sakari Kukko
Mastered by Pauli Saastamoinen at Finnvox, Helsinki

Arvio: 4 tähteä

Kalabaliikki lähtee Carl Michael Bellmannilta lainatuin sävelin. Muita säveltäjänimiä ovat yhtyeen omat Sakari Kukko ja Samuli Mikkonen, sekä näiden herrasmiesten viime vuosina suosimat klassikot Jean Sibelius ja Franz Schubert. Tradeja on tällä kertaa otettu mm. Georgiasta ja Karjalasta, ja lisäksi Piae Cantiones -sävelmistöstä.

Lähtökohdat ovat siis Piirpauken maailmoja syleilevälle tyylille ominaisesti hyvinkin sekalaiset.

Sama sekalaisuus on määrittämässä tätä Piirpauken historian suurinta kokoonpanoa. Vakiojäsenten eli Kukko, Cinta Hermon ja Ismaila Sanen seuraksi on houkuteltu sekä vanhoja Piirpauke-muusikoita että nuoria lahjakkuuksia.

Badu Ndjai vierailee kitaristina, ja peruskitaristina sooloilee jo 70-luvun lopun kokoonpanosta tuttu Juha Björninen. Nuorta verta edustavat mm. Louhivuoren veljekset sekä basisti Lauri Salokoski. Jätti-Piirpaukessa pianistiksi on Joonas Ahosen tilalle vaihtunut Sakari Kukon jazzkvartetista tuttu Samuli Mikkonen.

Kalabalik on osuva nimi levylle, suomalaisittain voisi puhua sekametelisopasta. Tyylille kuvaavasti yhdeksi sarjaksi on nimetty Intian, Suomen ja jazzinkin energisellä sykkeellä yhdistävä Kerala-Kerava-Express, jossa vielä Piippu tupakkata, ryyppy viinaa lauletaan keitokseen sopivasti espanjaksi. Tilu tallaa puolestaan hyödyntää Konevitsan kirkonkellojen perimää, ja vetää siten osaltaan yhteen Piirpauken 30-vuotista taivalta.

Piirpauke on urallaan kokenut nousuja ja laskuja sekä yleisönsuosion että taiteellisen sisällön suhteen. Nyt yhtyeellä on selkeästi nousukausi meneillään. Uutta virtaa on ehkä tullut Kukon viimeaikaisista jazz-aktiviteeteista, ja aivan varmasti sitä on tullut nuorten soittajien mukaantulosta.

Kalabalikilla soitto kulkee etenkin hyvän lyömäsoitinosaston, napakan sähköbasson ja mainiolla draivilla etenevän pianon turvin. Kukko hallitsee päällisiä tapahtumia, mutta mainioita osuuksia esittävät myös sellisti Roi Ruottinen ja trumpetisti Kalevi Louhivuori. Cinta Hermo sen sijaan on laulajana turhan paljon esillä, sillä hänen suorituksensa jäävät usein värittömiksi.

Bonuksiksi merkityt kaksi kappaletta yhdistelevät erikoisempia lauluratkaisuja. Yllättävä kuoro-Betlehem taipuu remuisaksi svengailuksi, mutta Tule rakkaus ihmisrintaan -kokeilun osat eivät kohtaa tyydyttävästi. Veisaamisen myötä muuten mainio levy kompuroi kalkkiviivoilla.