Kalima, Kalle / Klima Kalima: Helsinki on my mind

1892
lukukertaa

2004 ZYX Music VILCD 1026-2

Klima

Cover photo: Päivi Mattila.

1.Tansseja Nr. I: Squash
2.Nyyh
3.Älä unohda meitä
4.Metsäryhmää
5.G-piste samba
6.Tansseja Nr. II: Tennis
7.Yhdessä onnelliset
8.Pasila Buddha
9.Johannes Kostaja
10.Räbäm
11.Karvajalka
12.Berliinin munkki

All compositions by Kalle Kalima, except 4: Kalima/Potraz/Steidle.

Kalle Kalima (g), Oliver Potratz (b), Olli Steidle (dr)

Recorded and mixed by Rainer Robben at Audio Cue, Berlin, 4/2003
Mastered at dastonstudio24 by Dirk Kockjoy

Arvio: 4,5 tähteä

Kitaristi Kalle Kalima on asettunut Berliiniin, mutta pitää itseään kiitettävän tiiviisti esillä myös Suomen jazznäyttämöllä erilaisilla projekteillaan. Mielenkiintoinen kokoonpano on esimerkiksi Soi-yhtye, joka tuo suomenkieliseen laulelmamusiikkiin uusia, persoonallisia Kalima-sävyjä. Viimeksi Kalima taisi pyörähtää Suomessa keikkailemassa huikean Olavi Trion vieraana syksyllä 2005.

Vapaa improvisaatio ja huolella rakennetut laulelmat ovat Kaliman ilmaisukeinoja, mutta monenlaista muutakin on takana ja tulossa. Kalimalla tuntuu olevan mielenkiintoa seikkailla hyvinkin laajasti musiikin kentillä, ja kun eväitä ja näkemystä on kosolti, musiikinystävillä tulee riittämään antoisaa seurattavaa Kaliman matkassa.

Kaliman levytysuralla ovat Soi:n lisäksi takana vuoden 2003 Johnny La Marama sekä Momentum Impekton ja oman trion levyt, molemmat vuodelta 2000. Jälkimmäiselle levylle omat kiperät mausteensa antaa kuulu ranskalaiskitaristi Marc Ducret.

Kaliman kohdalla laatuodotukset ovat asettuneet korkealle, mutta silti Klima Kalima -levyn moniulotteisuus yllättää. Tässähän on ilman muuta yksi parhaista tällä vuosituhannella jazzin genressä tehdyistä kitaralevyistä.

Suomea tällä levyllä edustaa vain kitaristi Kalima, muut muusikot ovat saksalaiset Oliver Potratz (b) ja Olli Steidle (dr). Erittäin hienon pikkuyhtyeen Kalima on koonnut, sillä Potratz ja Steidle tuuppaavat vaihtelevaa, kekseliästä, svengaavaa komppisoittoa kautta levyn. Ihastella sopii kolmikon vapaasti hengittävää, elastista yhteispeliä. Yksinkertainen ja monimutkainen ovat trion musiikissa läsnä, ja ottavat luontevasti paikkansa tilanteen mukaan.

Kitaran ystävä voi halutessaan unohtaa muun ja keskittyä ihmettelemään Kaliman luovia sävel- ja soundiratkaisuja. Sähkökitara on välillä soinniltaan hyvin lähellä akustista, välillä elektroninen ekstaasi saa vallan. Kalima veistää vaikuttavia balladeja, mutta pystyy heittäytymään myös grooven virtaavaan vuohon. Improvisaatioissaan Kalima välttää kuluneet ratkaisut, keinovalikoima on rikas ja mielikuvituksellinen.

Suomessa loistavia nuoria kitaristeja riittää. Kalle Kaliman nimen joutuu kuitenkin jatkossa kirjoittamaan isoin kirjaimin, vaikka Saksa lopulta miehen veisikin.