Rinne, Tapani: Silent night

2032
lukukertaa

2005 Rockadillo ZENCD 2103

Rinne, Tapani: Silent night

Design: Leena Kouhia ; Drawings & design: Christer Nuutinen.

1.Heinillä härkien (trad.)
2.Silent night (F. Gruber)
3.We wish you a merry christmas (trad.)
4.Rudolph the red nosed reindeer (J. Marks)
5.Snowflakes (Rinne)
6.November (Rinne)
7.Adventtilaulu (trad.)
8.Tammi (Rinne)
9.Enkeli taivaan (K. Othmayr)
10.Maa on niin kaunis (trad.)
11.Mary’s boy child (J. Hairston)

Tapani Rinne (ss, clarinets, keyb, perc)
+ 3, 4, 8, 9, 10: Verneri Lumi (electronics)
+ 5, 7, 8: Juusonik (perc)
+ 6: Pekka Kuusisto (v)
+ 5: Veikka Erkola (keyb, programming)
+ 1: Jari Kokkonen (keyb, programming)
+ 2: Tommi Lindell (keyb)
+ 2: Kajasto (programming)

Mixed by Pauli Saastamoinen (1, 2, 4, 7, 8, 10, 11), Verneri Lumi (3, 9), Veikka Ertola (5) and T-mu Korpipää (6)
Mastered by Pauli Saastamoinen
Tracks 1 and 2 previously released on RinneRadio single Joulu (AAX-004)

Arvio: 4 tähteä

Tapani Rinteen sähköistä ilmaisua ei ole päässyt uusiutumisesta kehumaan. Tuntuu siltä, että Rinne on oman tyylinsä löydettyään jämähtänyt sen vangiksi ikiajoiksi. RinneRadion levyjen välillä saattaa olla pienenpieniä eroja, mutta vaatii todellista fanitusta, että mielenkiinto riittää noiden erojen löytämiseen. Siis yhtä ja samaa aina vaan?

Ehkei ihan sittenkään. Tämäkin jouluinen levy on periaatteessa tutuin keinoin tehty, eli sähköisen ambient-taustan päälle Rinne soittaa pieniä linjoja sopraanolla tai klarinetilla. Silti Rinne saa nämä enimmäkseen hyvinkin kuluneet laulut soimaan vielä kerran uudella tavalla.

Sovitukset ovat hyvin minimalistisia, mutta tässä lajissa erittäin oivaltavia, jopa nerokkaita. Kun harmonista tapahtumista on niukalti, jokainen ääni ja jokainen soitin saa suuren merkityksen. Melodia on kuningas, joten mitään estettä isommallekaan suosiolle ei ole. Mitään sellaista suurta yleisöä vieraannuttavaa kuin Sakari Kukon virsilevyn freekiekaukset ei tällä levyllä päästetä ehjää kokemusta häiritsemään.

Vanhat joululaulut kuulostavat tuoreemmilta kuin aikoihin. Samalla levyn estetiikka tuntuu hyvin aikaa kestävältä. Rinne on siis ehkä hyvinkin tullut tehneeksi pienen jouluklassikon. Tätä levyä pystyy silti kuuntelemaan myös juhannuksena, joulun voi mielestään kytkeä pois päältä, ja antautua nauttimaan näistä pienenpienistä sähköisesti säihkyvistä helmistä.