Hakala, Petri & Lepistö, Markku: Nordic route

1228
lukukertaa
Photos by Lieve Boussauw ; Cover design by Salminen Graphics.

2020 RAPU004

1.Kipinä (Hakala)
2.Sateen jälkeen (Lepistö)
3.Montmagny (Lepistö)
4.Rapusaari (Hakala)
5.Hetken epäröinti (Hakala)
6.Kilsanmäki (Lepistö)
7.Degerby (Lepistö)
8.Pickwick (Lepistö)
9.Rantatie (Hakala)
10.Punta secca (Lepistö)
11.Kaipaus (Hakala)

All arrangements by Hakala and Lepistö.

Petri Hakala (mandolin, flattop and archtop guitars), Markku Lepistö (diatonic accordion).

Recorded 10/2019 at Crawfish Island Studio, Akaa
Engineered my Markku Lepistö
Mastered by Taito Hoffrén at Ääniä Studio

Arvio: 4,5 tähteä

 

Kaksi reeliä, yksi jig, kolme valssia, kaksi sottiisia, yksi hambo, yksi tango ja yksi milonga. Tällaisia soittelevat kaksistaan Petri Hakala (mandoliini ja akustiset kitarat) ja Markku Lepistö (diatoninen harmonikka). Kaksikko kertoo olevansa pelimannien jäljillä, mutta globaalisti, ranskankielisestä Kanadasta Etelä-Amerikkaan, Irlannista Keski-Eurooppaan ja lopulta kotia kohti Skandinaviaan asti.

Sävellyksiä inspiroineesta kulttuurista, niiden rytmistä tai temposta riippumatta Hakala ja Lepistö ovat musisoinnissaan aina yhtä tenhoavia. Soitteiden erilaiset vaikutteet ja lähtökohdat muokkaantuvat yhtenäiseksi duosoundiksi, selkeäksi taiteelliseksi ohjelmaksi.

Yhteissointi on tällä soitinnuksella valloittavan keveä. Lepistön haitari svengaa näpeästi reeleissä ja sottiiseissa, liikuttuu, itkee ja valittaa ihanasti valsseissa, tangossa ja milongassa. Haitarin hienon nyansoinnin ohella varianssia soundiin tulee Hakalan liikkumisesta kitaroiden ja mandoliinin välillä, ja kyllä Hakala osallistuu myös tunteenilmauksiin täysin rinnoin. Hakala on sivumennen sanoen rakentanut itse kaikki levyllä kuultavat soittimensa.

Levy on mestarillisesti muotoiltuja pienoiskuvia täynnään. Poimitaan tasavahvasta joukosta muutama tutustumissuositus: reippaammasta menosta sopii kokeilla vaikkapa Montmagny-reelin imua, tunteisiin iskevältä osastolta upeita esimerkkejä ovat Sateen jälkeen -valssi, Punta Secca -milonga ja albumin päätöskappaleeksi ansiosta valikoitunut pakahduttava Kaipaus-valssi. Ikuista musiikkia nämä!