Ikonen, Aili & Jukka Perko Avara: Laulu keskeneräinen

1179
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju ; Levynkannet: Pekka Tuppurainen.

2019 Levypallo LP0319

1.Kun oot vierelläin (No stranger am I) (Norma Tanega)
2.Rakastunut jokainen (Anyone who had a heart) (Burt Bacharach)
3.Mielen tuulimyllyt (Windmills of your mind) (Michel Legrand)
4.Eilen kun mä tiennyt en (Hier encore) (Charles Aznavour)
5.Luonasi sun (What are you doing the rest of your life) (Michel Legrand)
6.Molemmilta puolilta (Both sides now (Joni Mitchell)
7.I think it’s going to rain today (Randy Newman)

Sovitukset: Aili Ikonen & Jukka Perko Avara.
Suomennokset Hector, paitsi 4 Reino Bäckman, 6 Timo Kiiskinen.

Aili Ikonen (laulu), Jukka Perko (saksofonit), Teemu Viinikainen (akustinen kitara), Jarmo Saari (sähkökitara).

Äänitys ja miksaus: Kimmo Antikainen / Kallio-Kuninkala / Matrixtor Music Studio
Masterointi: Svante Forsbäck / Chartmakers

Arvio: 4 tähteä

 

Mielenkiintoinen projekti: Suomen taidoikkaimpiin jazzlaulajiin kuuluva Aili Ikonen, upea jazzista minne vain venyvä soitintrio, 60-luvun viihdemusiikin ikivihreitä etenkin Dusty Springfieldin ohjelmistosta ja Hectorin laatimia uusia käännöstekstejä.

Jukka Perko Avara on täydellisen sopiva kokoonpano tällaiseen projektiin, jossa viihdemusiikista ”jalostetaan” taidelaulelmaa ja elävöitetään sitä vielä jazz-improvisaatiolla. Kaksi kaunissointista kitaraa (Teemu Viinikaisen akustinen ja Jarmo Saaren sähköinen) ja tunteella vedetyt saksofonit, muuta ei kaivata. Ilmavat, kekseliäät sovitukset ja Perkon tunnevoimainen saksofonisolismi krunaavat Avaran osuuden.

Ihan hilkulla on, ettei levyn nimeksi sopisi ”Aili Ikonen sings ballads”. Niin olisikin ollut hyvä, sillä nimen torpedoiva hitusen reippaampi kappale, Burt Bacharachin Rakastunut jokainen on ainoa, johon Ikonen ei saa kunnon otetta. Temppuileva melodia on kaukana luontevasta, ja myös tämän sovituksen vaikutelma jää hakkaavaksi ja hätäiseksi.

Sisäistyneet tulkinnat Michel Legrandin sävellyksistä Windmills of your mind ja What are you doing the rest of your life sekä Charles Aznavourin Hier encore -kappaleesta ovat upeata jazztaidelaulelmaa, tunne välittyy ja soivat pinnat ovat tavattoman kauniita.

Omaa luokkaansa on kuitenkin Ikosen versio Joni Mitchellin Both sides now -klassikosta. Tämän ja myös Randy Newman -lainan (levyn ainoa englanninkielinen kappale) perusteella Ikonen ja Avara saisivat kaikin mokomin tehdä toisenkin cover-levyn, unohtaa siltä kuitenkin kokonaan viihteen läpikuluneet ikivihreät ja tarttua mieluummin laulaja-lauluntekijöiden töihin. Vastakkain tässä ovat artistius ja ammattisäveltäjyys. Näin persoonalliselle kokoonpanolle lauluntekijäpersoonallisuuksien kanssa keskustelu olisi luontevaa, mielenkiintoista ja sopivan haastavaa.