Hereä: Veden värit

2071
lukukertaa

2016 HEREÄ002

herea

Layout by Pekka Tuppurainen.

1.Älä minua (Norilo)
2.Tyttö itki (Viljamaa)
3.Liikaa (Norilo)
4.Yön kämmenellä (Viljamaa)
5.Päivätär (Ikonen)
6.Kuutar (Norilo)
7.Ilman impi (Norilo)
8.Keinu (Viljamaa)
9.Edelin uni (Norilo)
10.Musta perhonen (Viljamaa)
11.Mataloita maita kuljin (Viljamaa)

Aili Ikonen (laulu, viulu), Milla Viljamaa (piano), Vesa Norilo (sello, puuhuilu), Sara Puljula (lyömäsoittimet, kontrabasso)

+ 4, 9, 10, 11: Pekka Kuusisto (viulu, alttoviulu)

Recorded at Finnvox by Mikko Oinonen
Recorded at Sibelius Academy by Vesa Norilo
Mixed and mastered by Jari Paananen

Arvio: 4 tähteä

Komeata on Hereän meno.

Vaan onko sillä asiaa jazz-julkaisun palstoille? Pyh ja pah, Hereä on niitä bändejä, joiden yhteydessä genreistä puhuminen pitäisi kieltää kokonaan. Mistäs minä tiedän mille palstoille tämä kuuluu, loistavaa musiikkia joka tapauksessa!

Muusikoilla ainakin on jazz-yhteyksiä, Aili Ikosella rutkasti, muilla laimeammin. Sen lisäksi taustalta löytyy nykykansanmusiikillisia pyrintöjä, tango-juttuja, tanssi- ja teatteriproduktioita, oopperaa ja vaikka sun mitä.

Kansanmusiikeista innoituksensa saavat poljennot ja svengin sekä soundien pehmeys ovat Hereän ydintä. Aili Ikonen laulaa ylidramatisoimatta, laulemallisemmin kuin jazzyhteyksissä, ja se tuo uskottavuutta sanalliseen tulkintaan.

Ne sanat eivät pääsäntöisesti ole muinaista runoutta, vaikka sellaiset nimet Mataloita maita kuljin, Kuutar tai Ilman impi sellaista antaisivatkin olettaa. Kappaleiden takana ovat pääasiassa pianisti Milla Viljamaa ja sellisti Vesa Norilo, ja säveltäjä on myös kappaleensa sanoittanut, sillä poikkeuksella että yhden Viljamaan laulun teksti on Aila Meriluodon. Myös Aili Ikonen on laatinut yhden kappaleen.

Yhteensä vain kolmen kappaleen pohjana on perinneteksti sukupolvien takaa, näissäkin tapauksessa Hereälle muokattuna versiona.

Kalevalaisia rytmityksiä tavataan, mutta Hereä kohoaa hienosti siivilleen, eikä jää perinteiden vangiksi. Toisin sanoin: tässä on tuotu suomalaisuutta hyvin pitkältä matkalta tähän päivään. Yhtyeen kevyt akustinen soitinnus (piano, viulu, sello, kontrabasso, lyömäsoittimet) jättää ilmaa laulun ympärille, Hereä soi pehmeästi ja kauniisti.