Baccarinin ja Hubyn hieno levy komentaa Suomen-kiertueen keikoille

1300
lukukertaa

gaber

Maria Laura Baccarini & Regis Huby: Gaber, io e le cose

Italialaislaulaja Maria Laura Baccarini ja ranskalaisviulisti Régis Huby kiertävät Suomea huhtikuussa viiden konsertin verran. Kiertueen tuotannosta vastaa Association Abalone, mutta kuinka ollakaan, myös Vapaiden äänten Charles Gilillä on osuutensa tapahtumissa.

Kaksikon vuonna 2015 julkaistu levy Gaber, io e le cose vakuuttaa kertaakuulemalla siitä, ettei konserttia kannata missata, jos Helsinki, Hämeenlinna, Turku, Loviisa tai Tampere suinkin vain ovat ulottuvilla.

Baccarini ja Huby eivät paljoa tarvitse: vain Baccarinin laulu ja Hubyn viulu, tenoriviulu ja efektihärpäkkeet riittävät. Huby pystyy sämpläämällä, luuppaamalla ja efektoimalla luomaan tiheän jännitteiset, vaihtelevuudessaan alati stimuloivat taustat.

Baccarini puolestaan on myös näyttelijä, ja hänellä on näyttelijän taito esityksen tai levyn kestävän draaman rakentamiseen. Osa teksteistä saa Baccariniin siirtymään puhelaulun tai lausunnan puolelle sanoman painottamiseksi, mutta myös ja etenkin se laulaminen on hienoa kuultavaa. Baccarinin ääni on suloisen pehmeä ja elastinen, hyvin ilmaisuvoimainen ja ajoittain syvälliseltäkin maistuvaan tunnelmointiin sopiva.

”Maistuvaan” sikäli, ettei italia kuulu kielivarastooni, ja sisältö jää muutamia irtosanoja lukuun ottamatta arvailujen varaan. Levy perustuu kokonaan italialaisen laulaja-säveltäjä Giorgio Gaberin ja sanoittaja Sandro Luporinin musiikkiin.

Näin kertoo Baccarini itse taustoista: ”Suhteeni Giorgio Gaberin ja hänen aisaparinsa Sandro Luporinin musiikkiin ja teksteihin on erittäin henkilökohtainen. Régis Hubyn tapa tulkita musiikkia kirkastaa näistä teoksista löytyvän koko elämän kirjon upealla tavalla. Gaber kuoli vuonna 2003 eikä kukaan ole toistaiseksi pystynyt korvaamaan häntä, mutta onneksi hänen laulurepertuaarinsa jatkaa omaa elämäänsä. Teokset heijastelevat koko italialaista yhteiskuntaa, politiikkaa ja ihmisluontoa yleisestikin.”

Maria Laura Baccarini, laulu / Régis Huby, tenoriviulu & sähköviulu & efektit

Baccarinin ja Hubyn kiertueinfo