Kotkan jatsi on voimissaan

2351
lukukertaa

Urbaanin tarinan mukaan jazz olisi rantautunut Kotkaan ensimmäisenä paikkakuntana Suomessa.

Vaikka jutussa saattaa olla paikkakuntalaista värittynyttä tarinaniskentää, on Kotka yhä vieläkin vireä jatsikaupunki. Kotkansaaren rannoille jazz jatsiksi muuntuen on jäänyt ilmeisen pysyvästi.

Juuri jatsi, näin kirjoitettuna. Vilkkaalla yöelämällä ja runsaalla kapakka tarjonnalla on takavuosina ollut jatsia jalostava vaikutus. Tässä olisi akateemiselle väelle oikea paikka tutkia paikallista soitantaa.

Kotkan Fennian soittotilaisuuksien kautta on moni vanhempi ”kymiläislähtöinen” muusikko saanut rohkeutta ja nostetta uralleen. Nimiä ei kannata mainita, koska aina joku merkittävä henkilö unohtuu pitkästä listasta.

Fennia on kuollut ja kuopattu, mutta vanha satamaravintola Kairo on usein soittopaikkana tai uutuuttaan hohtava Mericafe Katarina Maretarium keskuksessa. Maailman merille johtavaan rantaan on tästäkin soittopaikasta alle 50 metriä.

East Coast Jazz Club nimellä pyörivä soittoilta on auki viikoittain. Siinä vihjettä paikkakunnalle maanantaisin poikkeavalle.

Mika Huusari. Kuva: Ari Haimi.
Mika Huusari. Kuva: Ari Haimi.

Kotkan jatsin myöhemmän polven voimamies Mika Huusari kertoilee Kotkan Jazz ry:n huhtikuisessa maanantai-illan jameissa, että viimeisen kymmenen vuoden aikana näitä soittoiltoja on ollut jo 350. Soitantaa on nykyisin kerran viikossa. Ja usein tupa täynnä ja tunnelma tiivis. Kotkan Jazz ry täyttää tänä vuonna 35 vuotta, joten heinäkuussa tahti sen kuin kiihtyy. Kotkan jazz ry:n tapahtumat ovat klubimaisia, joten leppoisa jutustelu väliajalla käy luonnostaan. Se voi olla jopa motiivi tulla juttelemaan ja vaihtamaan levyjä klubille. Mika Huusari toteaa vaatimattomaan tyyliinsä että tämä klubi-ilta taitaa olla klubi-ilta numero 350. Siis kymmenen viime vuoden ajalta, kun hän on pitänyt lukua.

Juttu seuraan liittyy kotkalaisen jatsin elävä legenda Heikki Kauppinen. Hänellä on tuhansia tarinoita jo 50-luvun soitannasta, TV-ohjelmien tekemisistä ja tarinoita Junnusta Pertti Metsärinteen orkesterin huumori sanoituksista vanhoihin klassikkokappaleisiin riittää myös juttua live esityksellä höystettynä.. Kauppinen on mielissään siitä että näissä soittoilloissa kannustetaan ja rohkaistaan aina uusia nousevia kykyjä soittamaan vanhemman mestarikaartin rinnalle. Jatkuvuus on näin taattua. Tänä iltana soittavaa Heikki ”Hexa” Frilanderia pitää Kauppinen hienona oman seudun fonistina. Tämän tason puhaltajia kaivataan lisää lavalle meidän vanhojen pikkuhiljaa hiipuessa. Soittamaan oppii vain soittaen. Hexapa osaa.

Huhtikuun 22. 4. 2013 illan bändinä oli Koivulan Soitannollinen seura. Hieman salaperäisen nimen taakse kätkeytyy kotkalaisen Koivulan koulun kellarissa 70-luvulla harjoitellut kokoonpano. Bändin liiderinä häärii Esko Muinonen, joka joutuu työnsä vuoksi viikoittain matkustelemaan ympäri Etelä-Suomea. Vanha kaveribändi on ilmeisen hyvä kiintopiste vanhaan kotikaupunkiin. Rumpali Jorma Mikkeli on tuttu monesta rytmiryhmästä ja big bandista pian 40 vuoden ajalta. Django-maanikko Vesa Tompurin kitaransoitanta on tuttua pääkaupunki seudulla esim. Topparoikka kokoonpanoista ja Arto Nybom bändistä. Jari Ravaska koskettimissa on hillityn tyylikäs soittajahahmo monesta eri yhteydestä. Osmo Toiviainen hoitaa basson soiton pitkällä soittokokemuksellaan.

Kotka Jazz ry:n 35-vuotistaipaleesta ja kesän juhlaviikosta saa parhaiten ajantasaista tietoa osoitteesta www.kotkajazz.fi

Sivustolla on myös oiva listaus kotkalaisista jazzäänitteistä.

Kuvia Koivulan Soitannollisen Seuran keikalta:

kss1

kss2

kss3

kss4