Jazz from Finland 2005

1533
lukukertaa
Kansi: Maarit Kytöharju.
Kansi: Maarit Kytöharju.

Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus on julkaissut järjestyksessä seitsemännen suomalaista jazzia esittelevän kirjasen. Sarjan ensimmäinen kirja tuli ulos vuonna 1974, ja tätä edeltävä kolme vuotta sitten nimellä Finnish Jazz 2002.

Englanninkielisen kirjan toimituskuntaan kuuluvat Minna Huuskonen, Mika Kauhanen ja Susanna Torvinen. Muusikoiden ja yhtyeiden esittelytekstit on laatinut tuttuun tapaan Petri Silas. Jan-Erik Holmberg on laatinut esipuheen, jossa valotetaan ytimekkäästi suomalaisen jazzin nykytilaa. Kirjasen kuvitus rakentuu edellisen kirjan tapaan paljolti Maarit Kytöharjun valokuvien varaan.

Vaikka paljon on ennallaan ja edellisestä versiosta tuttua, myös muutoksia on tullut. Sarja on ottanut ulkoasussaan mallia Tanskan Jazzliiton vastaavasta, jokavuotisesta sarjasta. Koko on nyt siis CD-formaatin mukainen. 15 kappaletta sisältävä levy kulkee nyt kätevästi takasisäkannen taskussa.

Liitelevyllä ovat mukana Jarmo Savolainen, U-Street All Stars, Platypus Ensemble, Perko-Pyysalo-Viinikainen, Lang & Luolajan-Mikkola, Aaltonen-Workman-Cyrille, Pohjonen & Echampard, Ilmiliekki Quartet, Koski-Pyysalo-Timonen, Duo Nueva Finlandia, Haarla-Krokfors Duo, Delirium, MP4, So So ja Kvalda.

Kirjan pääosassa ovat, aivan kuten asiaan kuuluukin, suomalaiset jazzmuusikot. Jazzkentän muu toiminta on esillä suppean osoitteiston kautta.

Omat esittelynsä kirjassa ovat saaneet seuraavat muusikot, säveltäjät ja yhtyeet:

Juhani Aaltonen, Ape Anttila, Raoul Björkenheim, Frank Carlberg, Otto Donner, Manuel Dunkel, Espoo Big Band, Gnomus, Gourmet, Iro Haarla, Mikko Hassinen, Teppo Hauta-aho, Kari Heinilä, Sid Hille, Timo Hirvonen, Johanna Iivanainen, Kari Ikonen, Ilmiliekki Quartet, Mikko Innanen, Jouni Järvelä, Kalle Kalima, Mika Kallio, Jussi Kannaste, Seppo Kantonen, Markus Ketola, Eero Koivistoinen, Ulf Krokfors, Sakari Kukko, Kvalda, Anna-Mari Kähärä, Jukka Linkola, Kirmo Lintinen, Olavi Louhivuori, Mikko-Ville Luolajan-Mikkola, Samuli Mikkonen, MP4, Mirja Mäkelä, Teppo Mäkynen, Olli Ojajärvi, Esa Onttonen, Markku Ounaskari, Riitta Paakki, Paroni Paakkunainen, Jari Perkiömäki, Jukka Perko, Esa Pietilä, Mika Pohjola, Pekka Pohjola, Verneri Pohjola, Kimmo Pohjonen, Severi Pyysalo, Pepa Päivinen, Iiro Rantala, Tapani Rinne, Antti Rissanen, Jarmo Saari, Emma Salokoski, Heikki Sarmanto, Antti Sarpila, Jarmo Savolainen, André Sumelius, Klaus Suonsaari, Lászlò Süle, Lenni-Kalle Taipale, Arttu Takalo, Jorma Tapio, Teddy Rok Seven, Joona Toivanen, Jukka Tolonen, Trio Töykeät, Alexi Tuomarila, Turgan Trio, U-Street All Stars, UMO Jazz Orchestra, Jukkis Uotila, Markku Veijonsuo, Teemu Viinikainen ja Niklas Winter.

Jazz from Finland -kokonaisuus vakuuttaa. Kirja on ulkoisesti komea ja tyylikäs, sisällöltään vankka paketti. Kyllä tällä kelpaa suomalaista jazzia kaupata!

Kun tähtäimessä on suomalaisen musiikin promootio, on ymmärrettävää että kirja julkaistaan vain englanniksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että samainen kirja suomenkielisenä palvelisi aivan toisenlaista käyttöä. Siinäpä meillä olisi mainio jokamiehen opas siihen millaista jazzia maassa tehdään vuonna 2005.

teksti: Pentti Ronkanen