Finnish Jazz 2002

1284
lukukertaa
Kansi: Ville Pirinen.
Kansi: Ville Pirinen.

Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus on julkaissut järjestyksessä kuudennen Finnish Jazz -kirjasen. Ensimmäinen kirjahan tuli ulos jo vuonna 1974. Päivitystahti oli aluksi harvahkoa, mutta viime aikoina tahti on kiihtynyt. Syynä lienee se, että suomalaisesta jazzista on vuosi vuodelta enemmän ja enemmän kerrottavaa!

Englanninkielisen kirjan toimituskunnassa ovat mukana Jutta Jaakkola, Reetta Karppinen ja Jari Muikku. Muusikoiden ja yhtyeiden esittelytekstit on laatinut Petri Silas. Kirjasen kuvitus rakentuu pääasiassa ykkösjazzkuvaajamme Maarit Kytöharjun laadukkaiden otosten varaan.

Kirjaa täydentämään on julkaistu myös promo-CD, jolle on valittu 14 kappaletta viime vuosilta. Levy on hyvä, monipuolinen kokoelma, mutta tietysti vain yksi monista mahdollisista tavoista koostaa yhteen tämän hetken suomalainen jazz. Vuoden komeettaa, U-Street All Starsia, levylle tietysti kaipaa, mutta bändin levy taisi hiukan myöhästyä kokoelmaa ajatellen.

Levyllä ovat mukana seuraavat yhtyeet: Antti Sarpila & Severi Pyysalo, Lenni-Kalle Taipale Trio & Friends, Mr. Fonebone, Ahava, Jere Laukkanen’s Finnish Afro-Cuban Jazz Orchestra, Winter’s Jazz Workshop, Iro Haarla & Pepa Päivinen, Karikko, XL, Groove Convention, Gourmet, Manu Dunkel Quartet, UMO Jazz Orchestra sekä Sakari Kukko.

Kirjassa on esitelty suomalaista jazzia pääasiassa muusikoiden kautta. Lisäksi kerrotaan perustiedot joistakin erityisesti säveltäjinä kunnostautuneista sekä kymmenestä yhtyeestä. Kirjan päättää hakemisto-osuus, josta löytyy tietoja levy-yhtiöistä ja festivaaleista, tärkeitä osoitteita ja linkkejä.

Omat esittelynsä kirjassa ovat saaneet seuraavat:

Puupuhaltimet: Juhani Aaltonen, Manuel Dunkel, Jouni Järvelä, Kari ”Sonny” Heinilä, Sakari Kukko, Pentti Lahti, Jari Perkiömäki, Jukka Perko, Esa Pietilä, Pekka Pylkkänen, Pertti ”Pepa” Päivinen, Tapani Rinne, Antti Sarpila, Harri Sjöström, Jorma Tapio. Lisäksi maininnat: Joonatan Rautio, Mikko Innanen.

Vaskipuhaltimet: Mika Mylläri, Markku Johansson, Antero Priha, Antti Rissanen, Tero Saarti, Mircea Stan, Markku Veijonsuo.

Piano: Frank Carlberg, Seppo Kantonen, Samuli Mikkonen, Mika Pohjola, Iiro Rantala, Jarmo Savolainen, Lenni-Kalle Taipale. Lisäksi maininnat: Kari Ikonen, Pessi Levanto, Riitta Paakki, Joona Toivanen, Alexi Tuomarila.

Kitara: Raoul Björkenheim, Jarno Kukkonen, Jarmo Saari, Niklas Winter. Lisäksi maininnat: Kalle Kalima, Teemu Viinikainen.

Basso: Ari-Pekka ”Ape” Anttila, Teppo Hauta-aho, Tuure Koski, Ulf ”Uffe” Krokfors, Pekka Sarmanto. Lisäksi maininnat: Lasse Lindgren, Jan Simons.

Rummut: Markus Ketola, Markku Ounaskari, Klaus Suonsaari, Jukkis Uotila. Lisäksi maininnat: Mikko Hassinen, Mika Kallio, Teppo Mäkynen, André Sumelius.

Sekalaiset: Iro Haarla, Johanna Iivanainen, Petri Juutilainen, Anna-Mari Kähärä, Martti Lappalainen, Mirja Mäkelä, Severi Pyysalo, Mia Simanainen, Arttu Takalo, Jukka ”Juki” Välipakka.

Säveltäjät: Otto Donner, Eero Koivistoinen, Kari Komppa, Jere Laukkanen, Jukka Linkola, Kirmo Lintinen, Seppo ”Paroni” Paakkunainen, Pekka Pohjola, Heikki Sarmanto, Jarmo Sermilä.

Yhtyeet: Espoo Big Band, Mr. Fonebone, Nada, Jukka Perko & Hurmio-orkesteri, RinneRadio, Trio Nueva Finlandia, Trio Töykeät, UMO Jazz Orchestra, XL, Zetaboo.

Mukaan päässeet muusikot ovat kaikki perusteltuja valintoja. Todennäköisesti jokaiselle lukijalle tulee lisäksi mieleen omia suosikkeja, joiden esittelyjä jää kaipaamaan. Esimerkiksi Mikko Innanen (saksofoni), Kari Ikonen (säveltäjä), Mika Kallio ja Teppo Mäkynen (rummut) olisivat mielestäni olleet oman esittelyn arvoisia. Kitaran nousua olisi voinut tuoda esille kirjassa mainittujen lisäksi vaikkapa edes mainitsemalla nimet Tuomo Dahlblom, Tomi Vartiainen, Peter Engberg ja Esa Onttonen.

Puuttuvista merkittävistä yhtyeistä useimmat tulevat esille yksittäisten muusikoiden esittelyiden kautta. Näin jäin kaipaamaan lähinnä Fiasko-tallin yhtyeitä sekä jälleen U-Street All Starsia.

Petri Silaksen luotettavat tekstit ovat tietysti hieman mainoksenomaisia, sillä promootiostahan toki on kyse ja yhtyeitä on tarkoitus saada keikalle. Silas korostaa tällä kertaa oivaltavasti yhteyksiä progressiviseen rockiin ja 70-luvun muusikoiden antamia vaikutteita nykysoittajille.

Kokonaisuutena joka tapauksessa erittäin hyvä paketti, josta Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus ansaitsee sylillisen piikittömiä jazzruusuja!

…..

Suomijazz kyseli tiedotuskeskuksen kevyen musiikin tiedottajalta Minna Huuskoselta Finnish Jazz -paketin perusfaktoja:

Mikä on paketin painos?

Painos on 3500 kpl.

Millainen jakelu ulkomaille, entä Suomessa?

Me olemme lähettäneet sitä n. 1500 kpl ulkomaille ja n. 200 kpl kotimaahan. Lisäksi sitä jaettiin täällä Helsingissä IASJ:n konferenssissa ja Nordic Jazz -kilpailussa yhteensä n. 200 kpl.

Tuleeko paketti lainkaan myyntiin vai onko se tarkoitettu vain promootiokäyttöön?

Se on tarkoitettu vain meidän promo-käyttöön. Poikkeus on Ulkoministeriö, joka osti levyä 500 kpl ja katalogia 100 kpl edelleen jaettaviksi suurlähetystöjen ja konsulaattien kulttuurivastaavien käyttöön.

Entä kielipolitiikka: onko Finnish Jazz -pakettia joskus tarkoitus tehdä suomeksi? Entä tiedotuskeskuksen www-sivujen jazzosuutta?

Ei olla harkittu paketin toimittamista suomeksi. WWW-sivujen suhteen vastausta ei ole olemassakaan vielä, koska meidän koko sivusto remontoidaan parin tulevan vuoden aikana ja sitä koskevat suunnitelmat tehdään nyt syksyn alkaessa.

Milloin seuraava painos on luvassa?

Paketti julkaistaan 2-3 vuoden välein riippuen suomalaisen jazz-scenen suhdanteista eli saatavilla olevasta laadukkaasta äänitemateriaalista ja katalogin päivitystarpeista. Paketti tulee meille kohtalaisen kalliiksi, mikä sekin vaikuttaa julkaisutiheyteen. Summa summarum: 2004 tai 2005 seuraavan kerran.

Teksti: Pentti Ronkanen