Jazztori Lahdessa 20.-26.9.2024

43
lukukertaa
Erno Tiittasen 50-vuotisjuhlakonsertti on osa Jazztorin ohjelmaa.

Lahdessa 20.–26.9. järjestettävä Jazztori-festivaali tarjoaa monipuolisen konserttisarjan (8 konserttia) ja joukon myöhäisillan klubikeikkoja. Oheisohjelmiin lukeutuu muutaman vuoden tauolta palaava jazzlevyraati.

Festivaali tuo Lahteen mittavan joukon terävimpään kansalliseen kärkeen kuuluvia artisteja ja nuoria huippulahjakkuuksia. Kokemusta edustavat muun muassa trumpetistilegenda Jouko Harjanne (soittaa itselleen sävelletyn kantaesityksen Erno Tiittasen juhlakonsertissa) ja Afrojazz Quintetin mukana konsertoiva Pekka Nylund – tuttu kitaristi Piirpauke- ja Wigwam Revisited -yhtyeistä.

Joitakin poimintoja ohjelmasta:

Arricone Big Band – Erno Tiittanen 50 v.

Lahdessa jo usean vuoden vaikuttanut Tiittanen on tehnyt pitkän uran trumpetistina, teatterimuusikkona, sovittajana, kapellimestarina, kouluttajana ja säveltäjänä. Jazztorin avaavassa konsertissa kuullaan paljon muun ohessa Jouko Harjanteelle sävelletyn crossover-teoksen kantaesitys. Muusikkokollegoista ja -ystävistä koottu orkesteri on täynnä huippunimiä mm. UMO Helsinki Jazz Orchestrasta. Laulusolistina mm. Kadi Vija.

Vähän taustaa: https://www.jazzrytmit.fi/s16-festivaalit/c69-festivaaliuutiset/erno-tiittasen-50-vuotiskonsertti-jazztorilla-luvassa-muun-muassa-sadesienen-kirvoittama-crossover-teos/

Lahti Big Band 40 v.

Jazztorin taustavoima juhlii itsekin pyöreitä vuosia. Juhlakonsertissa haetaan vauhtia Nancy Wilsonin ja Cannonball Adderleyn maineikkaasta yhteistyöstä. Erno Tiittasen sovitukset tuovat kokonaisuuteen uutta twistiä, laulusolistina Reija Lang. Konsertin jälkipuoli on omistettu poiminnoille orkesterin 2000-luvun ohjelmistosta.

Kalevi Louhivuori ja Susanna Aleksandra tekevät kunniaa Chet Bakerille ja Sarah Vaughanille

Jazzin ikonisimpiin laulusolisteihin lukeutuvan Sarah Vaughanin syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta, samettiäänisen Chet Bakerin 95. Louhivuori ja Aleksanda päästävät virtuoottisuutensa valloilleen uusia mausteita sisältävissä sovituksissa.

Nuorten tähtien esiinmarssi

Lauantai 21.9. ja sunnuntai 22.9. tuovat Pikkuteatterin lavalle kolme kokoonpanoa, joiden nuorten jäsenten voi odottaa olevan seuraavien vuosikymmenten kiintotähtiä kotimaisen jazzin taivaalla.

”Selvää on, että nämä muusikot tulevat tekemään vielä ihmeitä”, kuului Etelä-Suomen Sanomien Pekka Poutiaisen loppukaneetti, kun hän veti syksyllä 2020 yhteen Casimir Ekmanin, Mikko Antilan ja Severi Sorjosen esiintymistä Jazztorilla. Kolmikkoa kuullaan nytkin festivaalilla – Sorjosta ja Antilaa yhdessä, Ekmania puolestaan Sami Leponiemen rinnalla. Leponiemestä on lyhyessä ajassa tullut yksi maamme seuratuimmista saksofonisteista, Antila on viime aikoina soittanut tiiviisti mm. Teppo Mäkysen Stance Brothers -kokoonpanossa.

Muiden nuorten joukossa festivaalilla kuullaan mm. Mikael Saastamoista (Linda Fredriksson Juniper, Superposition, OK:KO) ja Joonatan Henrikssonia (Jazzliiton ensimmäinen Taimi-palkinto 2023). Useimmilla on vahva yhteys Sibelius-Akatemian jazzososastoon.

Markus Holkko Afrojazz Quintetin vahvistuksena

Timo Lassyn kanssa uraansa aloitellut ja Jazz-Emmallakin aikoinaan palkittu Markus Holkko korvaa Antero Prihan Afrojazz Quintetin Lahden-vierailulla. Holkko on ollut jonkin aikaa poissa kirkkaimmista parrasvaloista, mutta uutta nousua tekevä artisti kiinnitetty on kiinnitetty myös Tampere Jazz Happeningiin.

Lisätietoa:

www.jazztori.fi