Tuomas Paukku Scription Petäjävedellä

805
lukukertaa
Kuvat: kännykkäsutuilla mennään tällä kertaa...
Petäjäveden Auditorio Miilu on yksi suosikkipaikoistani musiikin ja tässä tapauksessa jazzin kuunteluun. Siinä yhdistyy lähes ainutlaatuisella tavalla intiimiys ja salillisuus: tila on tarpeeksi pieni, että pääsee ihan lähelle muusikoita, ja tarpeeksi suuri, etteivät kuulijat nyt sentään ihan soittajan iholle tunge. Kuulija on lähellä, mutta kaikessa rauhassa omassa kuplassaan. Näkymä lavalle on rauhallinen, rauhoittava ja kaunis. Penkit ovat mukavat, ja kun ergonomia ja akustiikka ovat kunnossa, kelpaa keskittyä musiikin kuunteluun. Sami Varvikko hoiti tällä kertaa äänet ja valot kohdilleen, niin että kyllä meidän kuulijoiden kelpasi.
Lopusta huolehtikin sitten Tuomas Paukun Scription-yhtye, joka on kiertämässä Suomea tuoretta Whirls-levyä julkistamassa. Paukkua ovat keskisuomalaiset päässeet kuulemaan viime vuosina todella paljon, sillä hänen vetämäänsä Jazz Jkl Live -konserttitoimintaan oleellisesti liittyvä Jazz Jkl Collective -yhtye on jyväskyläläisen jazzkentän ydinryhmä, joka kiertää paljon myös maakunnassa. Petäjäveden ohella kiertuepaikkoja ovat usein Keuruu ja Viitasaari. Paukku, pianisti Marian Petrsecu, basisti Pekka Törmänen ja rumpali Kasper Halttunen kutsuvat vieraakseen vaihtuvia solisteja suomijazzin huipulta, eikä mitään jazzin genreä ole unohdettu, kun on menty esimerkiksi Antti Sarpilasta Mikko Innaseen.
Jazz Jkl Collective on jamihenkinen ryhmä, joten yhtyeen muusikot, erityisesti Paukku ja Petrescu, saavat runsaasti sooloaikaa joka keikalla. Paukku siis tunnetaan jo Keski-Suomessa muusikkona perinpohjaisesti.
Paukun oma Scription-yhtye on kuitenkin vielä täydemmin ja omemmin Paukkua: kaikki sävellykset ovat kitaristin, ja musiikki on myös keikkatilanteessa kitaravetoista uutta jazzia (”tyyli perustuu moderniin jazzimpressionismiin ja post-bopiin”, kuvailee bändi itse musiikkiaan).
Tämä ei tarkoita etteikö muillakin olisi tilaa. Petäjävedellä basisti Jori Huhtala avasi improvisoivana solistina pelin ja pellit heti ensimmäisessä kappaleessa, tuoreen levyn Equadum-biisissä, ja oli muutenkin vaikuttavan innoittunut ja energinen koko konsertin ajan. Yhteistyö rumpali Tomi Saikkosen kanssa oli murhaavaa Solar-energiapommissa, ja Vergessäkin kaverusten svengi oli hirmuinen. Illan varsinainen yllätys oli pianisti Juho Valjakka. Yhtyeen vakipianisti Artturi Rönkä on todella upea muusikko, mutta Valjakka näytti nyt miten tuurauskeikka pitää hoitaa tuomalla oman leiskuvan persoonallisuutensa esiin. Esimerkiksi Paukun ykköslevyltä napatussa Abyss-kappaleessa Valjakan solistinen suoritus oli kaikkine laajennuksineen suorastaan hämmentävän upea.
Ja Paukku itse Petäjävedellä: erittäin varma ja hallittu, suorastaan tyylitelty suoritus, joka kantoi johtajan ottein sävellysten arkkitehtuuria maisemasta toiseen ja maaliin asti.
Tuomas Paukku Scription
Petäjäveden jazzklubi
Auditorio Miilu, 5.11.2023
Tuomas Paukku – kitara
Juho Valjakka – piano
Jori Huhtala – rummut
Tomi Saikkonen – rummut