Porvoo Jazz Clubin superviikko

379
lukukertaa
NoSaxNoClar (kuva: Jef Rabillon).
Ensi viikko on historiallinen Porvoo Jazz Clubien taipaleella;  koskaan aikaisemmin klubeja ei ole järjestetty kahta saman viikon aikana! Tiistaina 7.11. Porvoo Jazz Club vierailee Porvoon Taidehallissa. Pavel Semchenkon ja Anis Kronidovan taidenäyttelyn ympäröimällä lavalla nähdään todella mielenkiintoinen kansainvälinen vieras, ranskalainen NoSax NoClar. Monipuolisen duon mielikuvituksellinen ja inspiroiva lähestymistapa musiikkiin pääsee oikeuksiinsa Taidehallin akustisessa ympäristössä. Yhtye lähestyy musiikin luomista uusista näkökulmista, pyrkimyksenään tehdä enemmän vähemmällä. Tähän viittaa myös yhtyeen nimi. Onko duo vain saksofonin ja klarinetin välistä dialogia? Miten mennä pidemmälle? Miten herättää huomiota kahden henkäyksen voimalla?

 

Duon muusikot, Bastien Weeger ja Julien Stella, ovat löytäneet projektinsa kautta kaavan, jonka kaikkia ulottuvuuksia he eivät olleet osanneet aavistaakaan. NoSax NoClar löytää kaikesta tekosyitä etsiä uusia tapoja soittaa instrumenttejaan (klarinetti, bassoklarinetti, altto- ja sopraanosaksofoni). Tekstuurien leikki, erityisesti rytmit, ovat keskeisessä roolissa. He soittavat taiturillisen pelottomasti, saaden yleisön melkein unohtamaan, että  lavalla on vain kaksi muusikkoa. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Etnosoi-festivaalin, Porvoon Taidehallin sekä Vapaat Äänet -tuotannon kanssa.

 

Vaikka tiistain klubi on sisällöltään kiehtovan värikäs, ei perjantain klubi jää sen varjoon. Vanha 123:n lavalla pe 10.11. nimittäin nähdään viimeisimmän Jazz Emman (2022)  voittanut PLOP & JUNNU. PLOP on vuonna 2007 perustettu saksofonisti Mikko Innasen, basisti Ville Herralan ja rumpali Joonas Riipan villi ja vapaa jazztrio. Viime vuosina maineikas yhtye yhdisti voimansa suomalaisen jazzin elävän legendan, saksofonisti ja huilisti Juhani ”Junnu” Aaltosen kanssa. Porvoo Jazz Clubilla nähtävä keikka on viimeinen mahdollisuus nähdä tämä kokoonpano livenä! Kvartetin saumattomaksi hitsautunut yhteissoitto ja villi, paikoin humoristinenkin energia, ovat saaneet innostuneen vastaanoton kesän keikoilla Suomessa ja Itävallassa.

 

Fiasko Records julkaisi nelikon syksyllä 2020 äänitetyn PLOP & JUNNU -levyn keväällä 2022. Levy palkittiin yhtyeen ensimmäisellä Emma palkinnolla. Alun perin YLE:n radionauhaksi tuotettu levy sisältää Innasen, Herralan ja Riipan synkimpinä korona-aikoina syntyneitä sävellyksiä sekä kvartetin yhteisimprovisaatiota.

 

NoSax NoClar Ti 7.11. klo 19.00
Porvoon Taidehalli, Läntinen Aleksanterinkatu 1 (Taidetehtaan 2 krs.)
PLOP & JUNNU Pe 10.11. klo 20.00
Vanha 123, Kaivokatu 37b, ovet auki Aatos Cafén baariin 19.00)
Liput ennakkoon porvoojazzfestival.com 17/15€, ovelta 20€